12:11 / 21.02.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Češki javni natječaj za gradnju nuklearke u idućim tjednima - premijer

 Petr Fiala

Petr Fiala

Foto: Geert Vanden Wijngaert / REUTERS

Češka vlada raspisat će planirani natječaj za gradnju više milijardi dolara vrijednog reaktora u ČEZ-ovoj nuklearnoj elektrani Dukovany u narednim tjednima, rekao je premijer Petr Fiala u intervjuu za češku televiziju.

Prethodna vlada poslala je prošle godine sigurnosne upitnike američkom Westinghouseu, francuskom EDF-u i južnokorejskom KHNP-u, isključivši kandidate iz Kine i Rusije iz sigurnosnih razloga.

Novi premijer kaže da će dodatno suziti popis, dodavši u jučerašnjem intervjuu da bi, prema planovima natječaja, dobavljač za Dukovany mogao biti odabran 2024. godine i dobiti građevinske dozvole do 2029.

Postrojenje će krenuti s radom do 2036. godine, procjenjuje Fiala.

Otvaranje natječaja vremenski se poklopilo s pojačanim napetostima u istočnoj Europi zbog krize u Ukrajini. Zapad optužuje Rusiju da priprema napad na susjednu zemlju, a Moskva to opovrgava.

Češka je isključila Rusiju iz natječaja čija je vrijednost procijenjena na najmanje šest milijardi eura u travnju prošle godine Rusije zbog diplomatskog spora s Moskvo oko eksplozije u skladištu oružja 2014. Rusija je zanijekala upletenost u taj incident.

Češka proizvodi 40 posto struje u nuklearnim elektranama, a novo postrojenje trebalo bi zamijeniti objekte koji će biti zatvoreni u nadolazećim desetljećima.

Kritičari pak upozoravaju da će novi blok u Dukovanyju stajati više no što se očekuje. Projekt bi trebali poduprijeti državni beskamatni zajmovi i zajamčena kupnja struje uz državna jamstva, na kojoj bi ČEZ trebao zaraditi. Kompanija je u 70-postotnom vlasništvu države.

Češka je izborila neke izmjene u pregovorima u EU koji su rezultirali uključenjem nuklearne energije u zelene investicijske planove EU-a, podsjeća Reuters.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!