Četiri načina uštede energije pri kuhanju

22.08.2022.

11:54

Autor: M.M./Hina/HRT

Četiri načina uštede energije pri kuhanju

Četiri načina uštede energije pri kuhanju

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Tročlano kućanstvo godišnje troši oko 11 posto energije na kuhanje, a postoji nekoliko trikova za uštedu energije u kuhinji, piše njemačka novinska agencija dpa.

Za početak, ako se koristi poklopac, toplina ne može izaći iz lonca. To je tri puta učinkovitije od kuhanja bez poklopca, a i hrana će se brže zagrijati.

Energija se može uštedjeti i tako da se izaberu lonac i tava čiji radijusi odgovaraju veličini kola. Radijus posuđa može čak biti i nešto veći.

Dodatno, novac i energija mogu se uštedjeti i ako se u lonac natoči samo potrebna količina vode jer to ubrzava proces zagrijavanja i tako smanjuje potrošnja vode i energije, piše agencija dpa.

Kampanja njemačke vlade naglašavala je kako se jaja i povrće mogu kuhati u samo 2 centimetra vode drugim riječima, bez da su prekriveni vodom. Tako se može uštediti 10 eura godišnje.

Posljednji savjet je za ljubitelje tjestenine stavite je u lonac dok je voda još hladna. Tako će tjestenina biti brže gotova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!