Mladi zagorski poljoprivrednici izborili potpore

01.04.2021.

07:03

Autor: Ružica Divac Borovečki/Regionalni dnevnik/V.K./HRT

Potpore za poljoprivrednike

Potpore za poljoprivrednike

Foto: Ružica Divac/V.K./Regionalni dnevnik/IMS / HRT

Četiri zagorska poljoprivrednika danas su dobila ugovore za potporu iz Programa ruralnog razvoja. Poljoprivrednici će uložiti više od 10 milijuna kuna, a nepovratna potpora je 5 milijuna. Najviše će uložiti prerađivač mesa iz Gornje Stubice.

Galerija
Potpora za poljoprivrednike, Foto: Ružica Divac Borovečki/Regionalni dnevnik/HRT
Potpora za poljoprivrednike, Foto: Ružica Divac Borovečki/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Zalihe uskrsne šunke na kraju su. Ovaj mladi mesar kaže, u vrijeme korone potrošači više cijene domaće proizvode. 

- Ljudi ipak dolaze do toga je domaće - domaće. Iako je skuplje, odlučuju se na to. To je možda dobra strana svega ovoga i to nas je potaknulo da krenemo korak dalje, govori Tomislav Španec, vlasnik obrta za preradu mesa.

Taj korak dalje je rekonstrukcija i modernizacija postrojenja za preradu mesa. Investicija od čak 6 milijuna kuna. 

- Zavrti mi se u glavi od te brojke, ali na mladima svijet ostaje i moramo ići prema dalje, naglašava Tomislav.

Sva sreća pa Europski program za ruralni razvoj plaća polovicu. Za ovu su godinu u Ministarstvu poljoprivrede pripremljena 23 natječaja, vrijednosti više od 2,4 milijarde kuna. Tomu pripadaju i infrastruktura i projekti ruralnog razvoja. Za zagorsku poljoprivredu ovoga puta - 4 ugovora.   

- Ovog puta ulažemo u klaonicu i preradu mesa. Cilj nam je da maksimalno iskoristimo našu sirovinu, rekao je Mario Trbušić, uzgajivač svinja.

- Javili smo se na natječaj za obnovljive izvore energije, za solare na krov, rekao je Željko Mladić, proizvođač mlijeka.

- Imamo takav reljef da imamo dosta brjegova i teško je za obrađivati. Imamo dosta zemlje, ali je ostala zapuštena, rekao je Tomislav Sporiš, proizvođač mlijeka.

Zato će ovaj mladi poljoprivrednik uz pomoć europskoga novca kupiti traktor i malčer te terene pripremati za poljoprivrednu proizvodnju.  


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!