07:57 / 15.11.2018.

Autor: P.F./D.M./HRT

Četiri zainteresirana za Uljanik, a plan još nije gotov

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Inače, nakon radnika pulskog Uljanika, i radnicima riječkog 3. maja počela je isplata minimalnih plaća za rujan od oko 2.700 kuna.
Premijer Andrej Plenković posjetio je brodogradilište 3. maj u Rijeci i sastao se s predstavnicima radnika, sindikata i Uprave 3. maja te novoimenovanom Upravom Uljanik grupe. Uz premijera su i ministri gospodarstva Darko Horvat, graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.Ministar gospodarstva Darko Horvat kazao je kako za Uljanik i 3. maj postoji interes više aktera. Četiri partnera su vrlo zainteresirana, kazao je Horvat odgovarajući na novinarski upit postoji li još interes DIV grupe, koju vodi Tomislav Debeljak, i talijanskog Fincantierija. Nije želio otkrivati konkretna imena, samo je kazao kako su pregovori su intenzivni, a o detaljima će govoriti kad budu na stolu imali vjerodostojna pisma namjere.Plenković: Ono što nas zanima je održivost

"Razmotrili smo sve što nova Uprava razmatra kako bi se nastavilo s održivim programom restrukturiranja i Uljanika i 3. maja", izjavio je nakon sastanka premijer Andrej Plenković. Nije se očitovao oko pitanja izdvajanja 3. maja i Uljanik grupe. Ponovio je kako je Vladi u fokusu održivo poslovanje obaju brodogradilišta te naglasio kako je brodogradnja bitna za Hrvatsku u smislu proizvodnje i izvoza. Nije ulazio u detalje oko razgovora s potencijalnim strateškim partnerima". Plaća radnicima, kazao je premijer bit će "po zakonu", nema tu nikakvih iluzija.Bulić: Plan restrukturiranja nije gotov i radi se s Keramas energijom 

Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić izvijestio je da je zadnjih dana s brodovlasnicima i radnicima pronađeno "jako puno prostora za poboljšanje ugovora i usuglašavanja naših mogućnosti i potreba brodovlasnika". Na pitanje kad će biti isplaćena plaća za listopad, Bulić je odgovorio kako uprava i Vlada imaju vrlo mali manevarski prostor. "Nije to samo na nama, već se mora ispuniti čitav niz uvjeta. Sada, ako govorimo o tjedan dana, moglo bi biti preambiciozno", rekao je. "Dan za danom se borimo da to bude što prije", dodao je.Istaknuo je da je plan restrukturiranja glavna tema rada uprave te da nije gotov i predan, zato što Vlada očekuje plan koji bi bio održiv i koji se radi sa strateškim partnerom Kermas energijom. Na opasku kako je dio plana i prenamjena dijela brodogradilišta u turističke svrhe, rekao je da je to zadnja stvar o kojoj se razgovara te da nije nužno da turistički dio utječe na proizvodni proces. Dodao je kako "nije primarno važno hoće ili ne 3. maj biti dio Uljanik grupe te da je "bitno osigurati uvjete da 3. maj nastavi s radom.

Bučar: Štrajk se nastavlja do isplate punih plaća

Radnici očekuju isplatu svih njihovih plaća, a ne samo minimalca. Marin Bučar, zamjenik predsjednika kriznog stožera izjavio je za HTV kako na sastanku vezano za plaću nisu ponuđeni konkretni odgovori. Minimalac bi trebali 'odraditi' do kraja godine, a s Upravom bi se trebali dogovoriti o isplati ostalog dijela. I dalje će se štrajkati dok se ne isplati plaća u cijelom iznosu, najavio je. Inače, nakon radnika pulskog Uljanika, i radnicima riječkog 3. maja počela je isplata minimalnih plaća za rujan od oko 2.700 kuna. Riječ je o prvoj od tri minimalne plaće koje mogu biti isplaćene putem državne Agencije za radnička potraživanja u slučaju stečaja ili blokade računa poslodavca.Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić izjavio je nakon sastanka kako radnici ostaju pri svojim zahtjevima i štrajk neće biti obustavljen dok radnicima kojima je isplaćena minimalna plaća za rujan, ne budu isplaćene cjelovite plaće.

"Trećemajci da sada i prestanu štrajkati, nemaju što raditi," rekao je Šoljić ističući da nemaju materijala, koji bi omogućio nastavak proizvodnje u riječkom brodogradilištu. Dodao je da su predstavnici radnika na sastanku ponovili svoje zahtjeve. Traže hitnu smjenu Nadzornog odbora (NO) 3. maja i imenovanje novog NO, kojeg bi činila dva člana iz Pule i dva iz Rijeke, uz postojećeg predstavnika radnika. Traže i hitnu smjenu direktora 3. maja Maksimilijana Percana i imenovanje krizne uprave, vraćanje svih službi u okrilje 3. maja, uključujući tvornicu motora te sudjelovanje u izradi programa restrukturiranja Uljanika. Uz to, trećemajci žele da izdvajanje riječkog 3. maja iz pulskog Uljanika uđe u plan restrukturiranja te da bude pomno osmišljeno, kako bi se u 3. maju nastavilo raditi i ugovarati brodove.

Šoljić je također rekao kako je na sastanku istaknuto da se 3. maj neće ugasiti, da se pregovara s različitim partnerima te da je spomenut i kineski investitor, koji bi trebao doći za oko dva tjedna.

Premijer i ministri nakon sastanka su u pratnji predsjednika Uprave Uljanika Emila Bulića i direktora 3. maja Maksimilijana Percana obići navoze. Nakon posjete 3. maju premijer i ministri bit će obilježavanju nastavka radova na izgradnji Faze 2B1 Istarskog ipsilona, od Rogovića do tunela Učka. Plenković će održat će govor studentima prava na Međunarodnoj konferenciji studenata prava „ELSA International Council Meeting", u Opatiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!