16:37 / 26.04.2021.

Autor: Hrvoje Đurašin/Regionalni dnevnik/IMS/HRT/J.L.

Četvrta generacija vinara

Ivan Gerštmajer Zelember

Ivan Gerštmajer Zelember

Foto: HTV / HRT

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je natječaj "Najbolji mladi poljoprivrednik Hrvatske" - bit će proglašena tri najbolja. 

Ivan Gerštmajer Zelember iz Zmajevca nastavlja obiteljsku tradiciju vinogradarstva i vinarstva kao četvrta generacija baranjske obitelji koja je još 1854. sagradila vinski podrum. Od devete godine on je sa svojim sada 92-godišnjim djedom i 70-godišnjim ocem, koji su mu usadili ljubav prema vinovoj lozi, u vinogradu i u podrumu.

- Svaki odlazak u vinograd, u prirodu, rad me potaknuo na to da treba nastaviti tu dugogodišnju obiteljsku tradiciju, kaže.

Mihalj Gerštmajer Mišika ističe da može biti zadovoljan i smatrati se uspješnim vinogradarom i vinarom, jer je njegov sin učio za to da bi tu tradiciju doveo na jednu višu razinu. 

Nakon srednje poljoprivredne, Ivan je sada apsolvent na diplomskom studiju vinarstva i vinogradarstva na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti. 

Kaže da su 2017., kada je prošao na natječaju za mlade poljoprivrednike za mjeru 611, osigurana sredstva bila 50.000 eura, pa su se modernizirali i u preradi i u skladištenju i u kontroli vina.

Svoj posao Ivan želi, ali i mora proširiti na smještajne kapacitete za goste, ponudu cjelodnevnog boravka uz tradicionalna jela i vrhunska vina, te ostalih sadržaja za kvalitetnu turističku ponudu, jer koronakriza je pokazala da se samo od vinogradarstva i vinarstva, kao jedinom poljoprivrednom djelatnosti, vrlo teško može preživjeti i opstati. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!