17:54 / 23.10.2021.

Autor: Magdalena Šipić/Potrošački kod/HTV/IMS

Cijena električne energije - koje su nam opcije?

Poskupljenja električne energije, potvrdili su u HEP-u, neće biti. Barem zasad.

Poskupljenja električne energije, potvrdili su u HEP-u, neće biti. Barem zasad.

Foto: Ilustracija/Marko Prpic / PIXSELL

Život je sve skuplji, no potrošači električne energije mogu biti mirni. Poskupljenja, potvrdili su u HEP-u, neće biti. Barem zasad. Ali novi udari na sve praznije džepove nisu isključeni pa će mnogi dobro vagati pri odabiru opskrbljivača. Na našem ih je tržištu već neko vrijeme više od jednoga, no ubuduće će izbor biti još veći. Na snagu je, naime, stupio novi Zakon o tržištu električne energije.

-  Sigurno je da je praktički cijena struje u odnosu na zemlje na zapadu niska i niža, posebice za kategoriju kućanstvo, kaže Daniel Srb, energetski stručnjak, za emisiju Potrošački kod.

Nenad Kurtović, stručnjak za kupoprodaju električne energije, kaže da je Hrvatska, prema podacima Eurostata, točno na sredini.

- Drugi imaju veće poreze, naknade i zbog toga njima diže cijenu, dodaje.

Hoće li i nama? Za poslovne subjekte, potvrdio je naš najveći opskrbljivač, cijene su podložne promjeni tržišnih uvjeta, dok kućanstva od poskupljenja strahovati ne moraju. Zasad!

- Zima je počela prerano, počeli smo grijati, imamo lošu hidrologiju, nema vode, znači potražnja će sada biti veća i mi ćemo se naći u situaciji da vrlo brzo moramo dignuti cijenu, smatra Kurtović.

A mogli smo, štoviše, trebali i prije. Kurtović dodaje:

- Trebalo je poduzetnicima 20 %, 20 % kućanstva. Da smo to napravili, daleko blaži udar bi bio nego što će biti ovako kako smo se opredijelili, pod političkom odlukom "ne dirajmo kućanstva".

Koja će u budućnosti struju moći kupovati diljem Europske unije.

- Možemo biti aktivni kupci, znači staviti proizvodnju u svoj dio stana, kuće ili gdje jesi, i prodavati energiju. Druga je mogućnost da se udružimo u tzv. zajednice gdje zajedno možemo nabavljati energiju, prodavati je itd. I ono što je nama najzanimljivije - kupovati izvan RH, kao što će i oni kod nas, kaže Kurtović.

Prema pravilima jednakima za sve. Računi će, kaže energetski stručnjak Daniel Srb, morati sadržavati sve relevantne podatke na temelju kojih se može raditi usporedba cijene i uvjeta isporuke između različitih ponuditelja.

- Neće više biti mjesečnih rata, bit će mjesečni obračuni, u svakom trenutku ćeš znati koliko trošiš energije. Međutim, da bi se to realiziralo, uvjet je da se instaliraju tzv. napredna brojila. Prvo ministarstvo treba donijeti program, i to u roku od 6 mjeseci od dana stupanja na snagu. Onda se utvrđuje rok u kojem to treba ugraditi i pretpostavlja se da će biti otprilike sedam godina. Sve je to dobro, ali to je jedna duga i složena priča, a i pitanje je koliko će nas koštati, komentira Kurtović.

I hoće li se te komu isplatiti. 

- Mislim da će biti možda moguće u pograničnim područjima, stanovnicima u Baranji, da ugovaraju isporuku u Mađarskoj. A stanovnicima u sjevernoj i zapadnim dijelovima Hrvatske koji graniče s bogatijim zemljama vjerojatno se to neće isplatiti, kaže Srb.

Ali zato hoće obnovljivi izvori energije.

- Uloži 5000 kuna, vratit će ti se za 5, 6 godina. Sljedećih godina ćeš i zarađivati i nećeš plaćati struju, recimo, 6000, nego 2000 kuna godišnje. To su kalkulacije u koje ljude trebamo upućivati, a stvar je stručnih tijela da ljudima kažu - evo, nepovratna sredstva imate tu i tu, naučiti ih da to koriste. Sama ekonomska logika, odnosno računica navest će ih na to jer svi kalkuliraju da smanje troškove, smatra stručnjak za kupoprodaju električne energije Nenad Kurtović.

Što nije jedini, ali je važan preduvjet da tržište električne energije, nakon papira, zaživi i u praksi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!