Cijena plina u Europi naglo porasla zbog zabrinutosti za opskrbu

05.07.2022.

15:46

Autor: P.F./Hina

Cijene plina u porastu

Cijene plina u porastu

Foto: Vasily Fedosenko / REUTERS

Cijena plina snažno je porasla na europskim tržištima, potaknuta strahom od nedostatne opskrbe zbog štrajka naftnih radnika u Norveškoj i najavljenog zatvaranja ruskog plinovoda Sjeverni tok 1 radi održavanja.

Cijena plina u terminskim ugovorima porasla je na nizozemskoj burzi na oko 175 eura po megavat satu, dosegnuvši najvišu razinu od ožujka. U usporedbi s ponedjeljkom bila je nakon podneva viša oko 8%.

Trgovci strahuju za opskrbu nakon što je ruski dobavljač plina Gazprom proteklih tjedana smanjio isporuke plinovodom Sjeverni tok 1 oko 60% zbog, kako tvrde, kašnjenja opreme koja je poslana njemačkom Siemensu na servis.

Siemens je pumpe poslao u tvornicu u Kanadi koja ih je blokirala budući da je Gazpromu uvela sankcije zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Rusija je najavila i zatvaranje plinovoda 11. srpnja radi održavanja koje obično traje desetak dana, ali u Europi strahuju da plin neće stizati ni nakon završetka radova.

Dodatni problem s opskrbom iskrsnuo je i u Norveškoj gdje su naftni radnici stupili u štrajk, tražeći veće plaće zbog visoke inflacije. Čini se za sada da isporuke u druge europske zemlje nisu smanjene, no ako proizvodnja bude obustavljena na dulje vrijeme, mogao bi se smanjiti i izvoz. Štrajk je započeo u noći s ponedjeljka na utorak, a sindikati i predstavnici kompanija predviđaju pad proizvodnje plina u ovom tjednu za 13%.

Udruga naftnih kompanija procjenjuje da će se proizvodnja plina do srijede smanjiti za 292.000 barela ekvivalenta nafte, odnosno 13%, objavio je NOG u nedjelju.

Norveška vlada poručila je da pažljivo prati spor radnika i naftnih kompanija. U izvanrednim okolnostima Oslo može intervenirati i zaustaviti štrajk, napominje Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!