Cijena vrtića za vrijeme samoizolacije se ne smanjuje

27.11.2021.

20:57

Autor: Tanja Kuturovac/I.B./Potrošački kod/HRT

Vrtić

Vrtić

Foto: Potrošački kod / HRT

Roditelji čija djeca pohađaju karlovačke dječje vrtiće u vlasništvu grada nezadovoljni su odlukom o smanjenju cijena tijekom bolesti djece. Posebno je to do izražaja došlo u vrijeme epidemije kada su djeca često kod kuće, u samoizolaciji. U priču se uključila i udruga Korana koja je cijeli slučaj prijavila i Državnom inspektoratu.

Mame Andrijana i Martina jedine su se odlučile javno progovoriti o problemu koji tišti većinu roditelje čija djeca pohađaju karlovačke gradske vrtiće.

Naime, prema stavku u Ugovoru koji roditelji potpisuju s gradskim vrtićima - uvjet za 30-postotno smanjenje cijene vrtića moguće je samo ako dijete ne pohađa vrtić punih 11 radnih dana, uzastopce, u jednom mjesecu.

- Stvar je u tome da je teško postići 11 radnih dana u istom mjesecu da su djeca doma, to znači ako je jedno dijete u izolaciji, automatski je i drugo, rekla je Andrijana iz Karlovca.

Samoizoacije traju najdulje - 10 dana, a nerijetko se događa da se spoje u dva mjeseca. Računi se u tom slučaju ne umanjuju. Za prvo 680 kuna, odnosno 630 kuna za drugo dijete - redovita je cijena bez dodatnih vrtićkih programa poput sporta ili engleskog jezika.

- Nije jasno zašto ja moram platiti vrtićki program ako dijete nije u vrtiću, 200 kuna je za predškolu, a 150 je inače, mlađe dijete mi još 150 kuna. Još dodatno na ovaj iznos? Tako je, 1.600 kuna mi dođe vrtić za njih mjesečno, za njih dvoje, kaže Martina iz Karlovca.

Obje su već imale nekoliko slučajeva kada su im djeca morala biti u samoizolaciji. Preporuka je da se odmah ostavi i drugo dijete kod kuće. S obzirom na stanje - bit će toga cijelu zimu.

- Djeca će konstanto biti više, manje stalno doma, a računi će dolaziti isti, ističe Andrijana.

- Plaća ode i po 1.000 kuna dolje, jer tu ide i prijevoz i sama plaća, a vrtić ostaje isti. I ja ga moram platiti, ističe Martina.

Odluku donio grad Karlovac

U gradskom vrtiću Karlovac znaju za problem. Ne mogu tu mnogo učiniti, kažu, jer odluku je donio grad Karlovac i toga se slijepo drže.

- U ugovoru stoji znači stoji već od 2017. godine kada je donesena odluka da se duže od 10 dana, odnosno 11 dana, umanjuje tek cijena bilo za bolovanje ili bilo kakav izostanak. Je li to fer? Pa, evo takva je odluka, ističe ravnateljica Dječjeg vrtića Karlovac Danka Pavletić.

Odluku je donio grad na temelju, kaže, iskustva iz vrtića. Očito iskustva da roditeljima odmognu, a ne pomognu, kažu u društvu za zaštitu potrošača Korana.

- Ne možete vi koroni reći od 1. 01. do 10. 01. ću biti doma, a 11. 01. ću krenuti u vrtić, odnosno to se može dogoditi 26. 12. pa do ne znam nekog datuma u 1. mjesecu. Zato smatramo da ova odluka koja je sada na snazi nije pravedna prema roditeljima, a na kraju i prema djeci, ističe Marina Novaković Matanić, predsjednica Udruge za zaštitu potrošača Grada Karlovca - Korana.

U gradu, tvorcu odluke, opravdavaju se time da su troškovi vrtića veliki, da trebaju novac za plaće, da je na početku epidemije 2 i pol mjeseca, kada vrtić zapravo nije radio, nego dežurao - bio besplatan za sve. Zato ne mogu samo tako odustati od te odluke.

- Vidjet ćemo i donijet ćemo onda moguće i neke druge odluke, za sada moramo voditi računa o tome da bez obzira koliko je dijete u vrtiću, svi naši odgojitelji redovno i uredno dobivaju plaću iz gradskog proračuna, naglašava pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Karlovca Draženka Sila Ljubenko.

Udruga Korana: Problem nije od jučer


U udruzi Korana traže hitan sastanak o toj temi. Zahtijevat će 50-postotno umanjenje i to već za 5 radnih dana izvan vrtića zbog bolesti.

- Ovo nije problem od jučer, roditelji upozoravaju konstantno, godinama na ovaj problem i ono što ćemo mi kao udruga sigurno tražiti od državnog inspektorata isto tako je tumačenje što se događa u slučaju kada se naplaćuje usluga koja zapravo nije isporučena, rekla je Marina Novaković Matanić.

Odgovore željno iščekuju i roditelji.

- Niti želimo djecu ispisati iz vrtića, niti želimo da se nekome smanji plaća od teta i tako dalje, znači nikoga ne napadamo, samo nas zanima zbog čega se ne bi mogla ta cijena korigirati, ističe Andrijana.

Trenutačno maksimalno umanjenje zbog bolovanja iznosi 100-tinjak kuna, kada to uopće netko i uspije ostvariti. Po toj računici roditelji uvijek moraju plaćati najmanje 500 kuna vrtić, pa čak i ako dijete nije išlo cijeli mjesec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!