Inflacija u veljači oslabjela treći mjesec zaredom

17.03.2023.

11:24

Autor: M.M./HRT

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u veljači 2023. na godišnjoj razini više za 12 posto

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u veljači 2023. na godišnjoj razini više za 12 posto

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabjela treći mjesec zaredom, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u veljači 2023. u odnosu na veljaču 2022. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 12 posto, dok su u odnosu na siječanj 2023. (na mjesečnoj razini) u prosjeku više za 0,2 posto, pokazuje najnovije izvješće DZS-a.

Time je DZS blago na više korigirao prvu procjenu kretanja inflacije za veljaču, objavljenu početkom ožujka, po kojoj je stopa inflacije na godišnjoj razini iznosila 11,9 posto.

Unatoč tomu, stopa inflacije na godišnjoj razini smanjila se treći mjesec zaredom, nakon što je u studenome prošle godine dosegnula rekordnih 13,5 posto.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini porasle su sve kategorije, a najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u kategoriji restorana i hotela, 18,5 posto, slijedi hrana i bezalkoholna pića sa 17,1 posto, te kategorija stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, s rastom od 15,5 posto.

Nadalje, cijene u kategoriji pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva skočile su za 14,2 posto, odjeće i obuće za 11,3 posto, raznih dobara i usluga za 10,7 posto, u kategoriji rekreacije i kulture za 8,9 posto, zdravlja 6,1 posto, prijevoza za 5,8 posto, a alkoholnih pića i duhana za 5,3 posto.

Najblaži rast zabilježen je u kategoriji komunikacija, za 1,7 posto, te obrazovanju, za 2,4 posto.

Prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), na godišnjoj razini, porast cijena je u komponentama hrana, piće i duhan iznosio 15,2 posto, energija 13,3 posto, industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije 10,4 posto, te usluge, 8,9 posto, priopćili su iz DZS-a.

Na mjesečnoj razini najviše porasle cijene prijevoza


Na mjesečnoj razini, pokazala je statistika DZS-a, najviše su u prosjeku porasle cijene prijevoza, za 0,8 posto, te odjeće i obuće, za 0,6 posto. Slijede restorani i hoteli s rastom od 0,4 posto, dok su cijene u kategorijama stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, hrane i bezalkoholnih pića te rekreacije i kulture porasle za po 0,2 posto.

S druge strane, pad cijena je zabilježen kod raznih dobara i usluga, za 0,5 posto, u kategoriji pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva, za 0,2 posto, te alkoholnih pića i duhana, za 0,1 posto.

HIPC - inflacija na godišnjoj razini 11,7 posto


DZS u priopćenju o indeksu potrošačkih cijena iznosi i podatke o inflaciji mjereno harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC), koji je usporediva mjera inflacije sa zemljama Europske unije.

Prema tim podacima, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u veljači u odnosu na siječanj u prosjeku su porasle za 0,3 posto, dok su u odnosu na veljaču 2022. godine, odnosno na godišnjoj razini porasle za 11,7 posto, podaci su DZS-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!