Cijene goriva u Njemačkoj oborile povijesne rekorde

02.02.2022.

17:34

Autor: P.F./Hina

Cijene goriva zamrznute na dva tjedna

Cijene goriva zamrznute na dva tjedna

Foto: HRT / HTV

Gorivo je u Njemačkoj dosegnulo rekordne cijene: litra supera u prosjeku na benzinskim crpkama u Njemačkoj stajala je 1,712 eura, a dizela 1,640 eura, čime je oboren rekord cijene iz 2012., priopćio je Njemački opći automobilski klub (ADAC).

- Mnogi vozači zabrinuti su zbog trenutačnog rasta cijena, rekao je stručnjak ADAC-a za kretanje cijena goriva Juergen Albrecht.

On uzrok za rekordnu cijenu goriva vidi u kombinaciji nekoliko čimbenika poput povećane potražnje za energentima kao i napetosti između Rusije i Ukrajine.

Albercht smatra da bi cijena goriva mogla padati u idućim mjesecima zbog očekivane pojačane proizvodnje, što su najavile zemlje okupljene u organizaciji proizvođača nafte OPEC.

I cijene dizela s toplijim bi mjesecima trebale pasti zbog smanjene potražnje za uljem za loženje.

ADAC smatra i da je percepcija rasta cijena trenutačno pod utjecajem razvoja tijekom pandemije kada je zbog smanjene potražnje cijena energentima globalno pala.

Prije godinu dana cijena dizela bila je ispod granice od jednog eura.

Posljednji put cijene goriva bile su tako visoke u rujnu 2012.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!