Cijene hrane bile su stabilne u rujnu budući da je pojeftinjenje biljnih ulja, mlijeka i mliječnih proizvoda i mesa neutraliziralo poskupljenje šećera i kukuruza, izvijestila je u petak agencija UN-a za hranu i poljoprivredu FAO.
06.10.2023.
12:49
Autor: V.G./HRT/Hina
Cijene hrane bile su stabilne u rujnu budući da je pojeftinjenje biljnih ulja, mlijeka i mliječnih proizvoda i mesa neutraliziralo poskupljenje šećera i kukuruza, izvijestila je u petak agencija UN-a za hranu i poljoprivredu FAO.
FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda iznosio je u rujnu u prosjeku 121,5 bodova i bio je gotovo nepromijenjen u odnosu na revidiranu vrijednost u kolovozu.
U odnosu na prošlogodišnji rujan cijene su prema FAO-vom indeksu pale za 10,7 posto i za 24 posto u odnosu na rekordnu vrijednost u ožujku 2022., na samom početku ruske invazije na Ukrajinu.
Žitarice su u rujnu poskupjele za 1,0 posto u odnosu na kolovoz, odražavajući 7-postotno poskupljenje kukuruza zbog snažne potražnje za opskrbom iz Brazila, slabije ponude u Argentini i viših cijena prijevoza u SAD-u.
Pšenica je pak pojeftinila za 1,6 posto u odnosu na kolovoz zahvaljujući obilnoj ponudi i povoljnim izgledima za rusku proizvodnju. Slaba potražnja za uvozom stabilizirala je paralelno cijene riže koje su u kolovozu bile poskočile gotovo 10 posto, objavio je FAO.
Cijene biljnih ulja pale su za 3,9 posto, a cijene mliječnih proizvoda za 2,3 posto pod pritiskom slabe globalne potražnje i velikih zaliha u vodećim proizvodnim regijama. Pojeftinilo je i meso, za 1,0 posto.
Cijene šećera porasle su pak gotovo 10 posto, dosegnuvši najvišu razinu u gotovo 23 godine, utvrdio je FAO, istaknuvši prognoze o tješnjoj opskrbi u nadolazećoj sezoni zbog vremenskog fenomena El Nina.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora