17:01 / 07.04.2022.

Autor: HRT/Hina

Cijene nafte porasle i stabilizirale se iznad 102 dolara

Proizvodnja nafte

Proizvodnja nafte

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak iznad razine od 102 dolara, poduprte strahovanjima od tijesne opskrbe koja su bacila sjenu na olakšanje zbog najave velikih potrošača o prodaji barela iz strateških rezervi.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila za 1,19 dolara viša u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 102,26 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 5,57 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 1,34 dolara višoj cijeni, od 97,58 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 5,73 dolara.

Cijene su se jučer spustile na najnižu razinu od sredine ožujka nakon što su članice Međunarodne energetske agencije (IEA) odlučile na tržište plasirati 120 milijuna barela iz strateških rezervi kako bi obuzdale rast cijena nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Japan i SAD prodaju rezerve

Japan će na tržište plasirati 15 milijuna barela, izvijestila je u četvrtak novinska agencija Kyodo. SAD je još prošlog tjedna objavio da će u idućih šest mjeseci prodati ukupno 180 milijuna barela iz rezervi. IEA je navela da će 60 milijuna američkih barela biti uključeno u njezinu inicijativu.

- Iz rezervi će biti otpušteno najviše barela otkada su osnovane 1980. godine, ali to u konačnici neće promijeniti temeljne odnose na tržištu nafte, zaključila je ANZ banka u komentaru o prodaji američkih rezervi. Prodaja će vjerojatno odgoditi daljnje povećanje proizvodnje ključnih proizvođača i mogla bi ublažiti pritisak na Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznike da značajnije povećaju proizvodnju, objašnjavaju u ANZ-u.

Drugi analitičari smatraju pak da će prodaja zaliha uvelike prigušiti strahovanja od nedostatne opskrbe. U njemačkoj Commerzbanki ističu da su cijene na londonskom tržištu pale oko 12 dolara otkako je SAD prošlog tjedna najavio prodaju nafte iz strateških rezervi.

OPEC-ova nafta jeftinija

Potporu cijenama pružila je danas procjena istraživača kineske naftne tvrtke CNPC da će kineska potražnja u drugom tromjesečju porasti na 14,26 milijuna barela dnevno, nakon što je u prva tri mjeseca pala na 13,9 milijuna barela dnevno zbog mjera suzbijanja zaraze COVID-om. Na tržištu su napeti i zbog zaustavljenih neizravnih pregovora Irana i SAD-a o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015., što je odgodilo moguće ukidanje sankcija na iransku naftu.

Teheran i Washington moraju donijeti političke odluke kako bi se riješila preostala pitanja, kažu pregovarači. OPEC je danas odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu stajao 106,13 dolara, što znači da je pojeftinio za 1,92 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!