Cijene nafte ispod 93 dolara

14.09.2022.

17:20

Autor: HRT/Hina/J.L.

Strah od podizanja kamatnih stopa spustio cijene nafte ispod 93 dolara

Strah od podizanja kamatnih stopa spustio cijene nafte ispod 93 dolara

Foto: - / SHUTTERSTOCK

Cijene nafte kliznule su na međunarodnim tržištima ispod 93 dolara zbog zabrinutosti za potražnju koju potiču središnje banke u SAD-u i Europi najavama opetovanog podizanja kamatnih stopa radi obuzdavanja inflacije.


Cijena barela na londonskom je tržištu pala 34 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 92,83 dolara. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 86,99 dolara.

Tržišta su se fokusirala na najavu središnjih banaka da bi zbog visoke inflacije mogle ponovo podići kamatne stope, što bi utjecalo na gospodarski rast i na potražnju za naftom.

Glavni ekonomist Europske središnje banke (ECB) Philip Lane ponovio je da će nastaviti podizati kamatne stope jer su fokusirani na inflaciju.

- Više cijene energije i dalje su dominantna pokretačka snaga inflacije u eurozoni, rekao je.

Izvješće o inflaciji u SAD-u u kolovozu također je zatomilo nadu da bi središnja banka mogla ublažiti tempo zaoštravanja monetarne politike u idućim mjesecima, pokazavši da su cijene na mjesečnoj razini ponovo blago porasle, nakon stagnacije u srpnju. Na godišnjoj razini uvećane su 8,3 posto, a Fed cilja stopu inflacije od dva posto. Sjednica odbora za monetarnu politiku bit će održana idući utorak i srijedu.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) predviđa da će zbog sve izrazitijeg gospodarskog usporavanja i posustajanja aktivnosti u Kini koja provodi stroge mjere suzbijanja COVID-a globalna potražnja za naftom stagnirati u četvrtom ovogodišnjem tromjesečju.

Značajniji pad cijena zapriječila je procjena IEA-e da će prijelaz brojnih zemalja s plina na naftu povećati potražnju u razdoblju od listopada do ožujka iduće godine za prosječnih 700.000 barela dnevno, dvostruko više nego prije godinu dana.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) predviđa snažan rast globalne potražnje za naftom u ovoj i idućoj godini, pozivajući se na naznake da je stanje u velikim gospodarstvima bolje no što se očekivalo, unatoč izazovima poput visoke inflacije.

Neki analitičari takvu procjenu smatraju pustom željom.

- OPEC i dalje promatra globalno gospodarstvo kroz ružičaste naočale, unatoč prijetnji recesije u nekoliko ključnih gospodarstava, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

OPEC danas nije objavio cijenu barela košarice nafte njegovih članica. U ponedjeljak je barel stajao 97,50 dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!