Cijene nafte ispod 97 dolara

23.02.2022.

16:03

Autor: Hina/Reuters

Kretanje cijena nafte - ilustracija

Kretanje cijena nafte - ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 97 dolara, budući da su se stišale bojazni ulagača da će prvi val američkih i europskih sankcija Rusiji obuhvatiti i energetski sektor.

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu pala za 27 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 96,57 dolara. 

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 36 centi nižoj cijeni, od 91,55 dolara.


Nakon ruskog priznanja dviju odmetnutih ukrajinskih regija s većinskim ruskim stanovništvom i najave slanja ruskih "mirovnih" snaga na to područje, cijene nafte skočile su u utorak ujutro na londonskom tržištu iznad 99 dolara, a naknadno su se stabilizirale iznad 97 dolara.

Na američkom su tržištu u utorak cijene nafte dosegnule 96 dolara, a naknadno se barelom trgovalo po 92 dolara.


Zapad je na ruske poteze odgovorio sankcijama. SAD, Europska unija, Velika Britanija, Australija, Kanada i Japan usmjerili su ih prema skupini ruskih banaka, zastupnicima ruskog parlamenta i oligarsima, a Njemačka je zaustavila postupak certifikacije plinovoda Sjeverni tok 2.

 SAD je jasno dao do znanja kako dogovorene sankcije i one koje bi tek mogle biti uvedene protiv Rusije, neće biti usmjerene na naftu i plin.

Analitičari očekuju da će ukrajinska kriza i dalje podupirati cijene nafte 


 - Mogućnost novih sukoba u Ukrajini trebala bi zadržati premiju geopolitičkog rizika, rekao je Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM Oil.


Analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch upozorava i na rizik da Rusija na sankcije odgovori smanjenim isporukama.


Mogućnost povratka iranske nafte na tržište 


Cijene nafte obuzdala je danas i mogućnost povratka na tržište veće količine iranske nafte, budući da su Teheran i svjetske sile sve bliže oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.


- Nuklearni pregovori u Beču dosežu osjetljivu i važnu točku, izjavio je iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian.


Analitičari ipak napominju da su šanse za skori povratak iranske nafte male, što znači da neće riješiti aktualni problem nedostatne opskrbe.


- Dogovor SAD-a i Irana donekle bi ublažio pritisak na cijene, ali nedovoljno da zaustavi njihov rast prema troznamenkastim brojkama, rekao je Pratibha Thaker iz Economist Intelligence Unita.


Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak stajao 97,94 dolara, što znači da je poskupio za 3,64 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!