Cijene nafte iznad 108 dolara

21.04.2022.

17:06

Autor: P.F./Hina

Cijene nafte i dalje rastu

Cijene nafte i dalje rastu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima iznad 108 dolara jer su razgovori u EU-u o zabrani uvoza ruske nafte i poremećaji u opskrbi iz Libije zasjenili zabrinutost za gospodarski rast i potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,58 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 108,38 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,64 dolara višoj cijeni, od 103,83 dolara. Cijene su u srijedu gotovo stagnirale budući da je trgovce zabrinuo Međunarodni monetarni fond (MMF), koji je u utorak zbog rata u Ukrajini snizio prognozu svjetskog gospodarskog rasta u ovoj godini za gotovo puni postotni bod, na 3,6%.

Slabiji gospodarski rast znači i slabiju potražnju za energentima.

Danas je na tržištu opet prevladala zabrinutost za opskrbu, u kontekstu razgovora u EU-u o zabrani uvoza ruske nafte. Trgovci zaziru od ruskih barela zbog problema s transportom i plaćanjem nakon što je Zapad Rusiji uveo sankcije zbog njezine invazije na Ukrajinu. Libija je pak ovog tjedna izvijestila da joj je proizvodnja smanjena za više od 550.000 barela nafte dnevno zbog blokada velikih polja i izvoznih terminala.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici na čelu s Rusijom ne uspijevaju realizirati dogovorene proizvodne kvote, a američke su zalihe u prošlom tjednu drastično pale.

- Globalni kapaciteti za opskrbu naftom i dalje su ograničeni. Samo dvije zemlje u savezu OPEC+ imaju znatne slobodne kapacitete - Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati - pa grupa ustraje na opreznom ukidanju pandemijskih ograničenja proizvodnje, ističe u bilješci švicarska banka UBS.

Znatniji rast cijena zakočili su prigušeni izgledi za kinesku potražnju, zbog postupnog ukidanja strogih mjera suzbijanja COVID-a koje su pogodile proizvodne aktivnosti i globalne opskrbne lance. Kočnica je bila i najava iz Kazahstana da bi terminal Kaspijskog plinovodnog konzorcija (CPC-a) na Crnom moru u ovom tjednu mogao ponovo proraditi punim kapacitetom, prema izjavi ministra energetike Bolata Akčulakova.

- Obnovu isporuke sirove nafte CPC-om ipak će donekle neutralizirati kontinuirani prekidi u proizvodnji u Libiji i mogućnost blokade još više ruskih barela, s obzirom na moguću zabranu EU-a, tumači Vandana Hari, iz Vanda Insightsa.

OPEC je danas odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu stajao 107,97 dolara, što znači da pojeftinio 2,55 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!