Cijene nafte ojačale u uvjetima brige za kineski oporavak, niža ponuda u SAD-u

16.08.2023.

15:13

Autor: I.Z./HRT/Hina

Ojačale cijene nafte

Ojačale cijene nafte

Foto: - / Shutterstock

Cijene nafte ojačale su danas na međunarodnim tržištima dok investitori važu zabrinutost oko usporavanja kineskog gospodarstva i očekivane smanjene ponude u SAD-u.

Cijena barela na londonskom tržištu je porasla u odnosu na prethodno zatvaranje za 27 centi, na 85,16 dolara. Na američkom tržištu barel je ojačao za 29 centi, na 81,28 dolara.

Cijene su na oba tržišta pale u prethodnom trgovinskom danu više od jedan posto, na najnižu razinu od 8. kolovoza.

U žarištu pozornosti je usporeno kinesko gospodarstvo, nakon što podaci iz maloprodaje, industrijske proizvodnje i ulaganja nisu ispunili očekivanja. To je potaknulo zabrinutost da bi moglo doći do dubljeg i dugotrajnijeg usporavanja rasta.

Podaci o aktivnostima u srpnju za ovu godinu potaknuli su zabrinutost će Kina teško ispuniti ciljanu godišnju stopu rasta oko pet posto bez dodatnih fiskalnih poticaja.

Kineska središnja banka neznatno je smanjila kamatne stope nakon podataka koji su ukazali na pojačani pritisak na gospodarstvo, uglavnom iz sektora nekretnina, iako analitičari kažu da je smanjenje premalo da bi stvorilo značajnu razliku.

U međuvremenu su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlome tjednu pale oko 6,2 milijuna barela. To je mnogo veće smanjenje od pada za 2,3 milijuna barela koliko su prosječno očekivali analitičari.

Smanjenje ponude iz Saudijske Arabije i Rusije podiglo je cijene nafte zadnjih sedam tjedana. Podaci objavljeni u srijedu pokazuju da je saudijski izvoz sirove nafte pao u lipnju treći mjesec zaredom , na najnižu razinu od rujna 2021. godine.

OPEC je odvojeno objavio da je u utorak barel košarice nafte njegovih članica pojeftinio 84 centi, na 87,82 dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!