Cijene nafte oštro pale u prvom tjednu nove godine

09.01.2023.

07:26

Autor: T.V./Hina/HRT

Cijene nafte

Cijene nafte

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na svjetskim tržištima u prvom tjednu nove godine cijene nafte oštro su pale jer trgovci strahuju da će zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava oslabjeti potražnja za crnim zlatom.

Cijena barela na londonskom tržištu potonula je prošloga tjedna 8,5 posto, na 78,57 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 8,1 posto, na 73,77 dolara.

Nakon što su u prethodna tri tjedna porasle oko 13 posto, prošloga su tjedna cijene nafte izgubile dobar dio tih dobitaka. Posljedica je to zabrinutosti za potražnju, posebice iz Kine, najvećeg svjetskog uvoznika crnog zlata.

Nakon što su tri godine vodile politiku nulte tolerancije prema COVID-u, kineske vlasti ubrzano ublažavaju restriktivne mjere, što bi trebalo ubrzati rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Međutim, idući mjeseci bit će vrlo neizvjesni jer se virus ubrzano širi pa mnoge bolnice i groblja javljaju da su pod pritiskom zbog velikog broja zaraženih koronavirusom i umrlih od COVID-a. Zbog svega toga mogla bi oslabjeti potražnja, na što upućuje i odluka Pekinga o povećanju kvota za izvoz derivata.

- Raspoloženje na tržištu pokvarili su pandemija u Kini i izazovi (njezina) otvaranja, koji su doveli pod znak pitanja tezu da će se potražnja oporaviti i cijene porasti, rekao je analitičar švicarske banke Julius Baer Norbert Rücker.

Trgovce je zabrinulo i upozorenje direktorice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristaline Georgieve da će ova godina biti teža od prošle zbog istodobnog usporavanja gospodarstava u SAD-u, Kini i Europi te da bi zemlje koje čine otprilike trećinu svjetskog gospodarstva mogle uroniti u recesiju.

Usporavanje rasta gospodarstava očekuje se zbog toga što će američka i europska središnja banka, kako su najavile, i ove godine podizati kamatne stope kako bi suzbile inflaciju.

- Stanje u svjetskom gospodarstvu istisnulo je sve druge brige i u doglednoj će budućnosti dominirati, smatra Stephen Brennock iz PVM Oila.

Izgledi za svjetsko gospodarstvo imat će u novoj godini mnogo važniju ulogu u kretanjima cijena nafte nego proizvodna politika Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika, napisali su u bilješci analitičari njemačkog Commerzbanka. Naznake oporavka aktivnosti u ključnim ekonomskim područjima ponovno će podignuti cijene nafte na londonskom tržištu prema 100 dolara, potencijalno od drugog tromjesečja nadalje, procjenjuju u njemačkoj banci.

U anketi Reutersa, pak, 30 analitičara procjenjuje da će ove godine cijena barela u Londonu iznositi u prosjeku 89,40 dolara. Na američkom bi tržištu, prema procjenama, cijena u prosjeku mogla iznositi 84,85 dolara.

Prošle su godine cijene nafte na tržištu u Londonu porasle oko 10 posto, što je ponajviše posljedica poremećaja na tržištu zbog rata u Ukrajini, dok su godinu prije, zahvaljujući oporavku svjetskoga gospodarstva nakon koronakrize, skočile više od 50 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!