Cijene nafte ispod 72 dolara, ulagači strahuju od podizanja kamatnih stopa

28.06.2023.

17:07

Autor: Hina/HRT/A.V.

Nafta

Nafta

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 72 dolara zbog najava središnjih banaka vodećih gospodarstava da će ponovo podići kamatne stope, što koči aktivnost i potražnju za gorivom.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 43 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 71,83 dolara. Na američkom tržištu bila je gotovo nepromijenjena i iznosila je 67,58 dolara.

Trgovce zabrinjava najava američke središnje banke da će ponovo podići kamatne stope, i to dva puta do kraja godine, nakon pauze u lipnju. Europska središnja banka (ECB) podigla ih je na lipanjskoj sjednici, a planira nastaviti sa zaoštravanjem monetarne politike i u srpnju.

Viši troškovi zaduživanja koče gospodarski rast, što znači slabiju potražnju za naftom, i to u razdoblju posustajanja aktivnosti u Kini zbog slabije inozemne, ali i domaće potražnje.

- Tržište i dalje pritišće zabrinutost za potražnju, objašnjava Ole Hansen iz Saxo Banka, dodajući da je značajniji pad cijena zapriječila smanjena opskrba iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

- Robni sektor u cjelini, uključujući i sirovu naftu, koči nesklonost (ulagača) riziku zbog zabrinutosti za kineski rast i podataka iz SAD-u koji signaliziraju podizanje kamatnih stopa, zaključio je Hansen.

U takvom je okruženju pao u drugi plan pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za oko 2,4 milijuna barela, prema podacima Američkog instituta za naftu (API). Službeno izvješće američke vlade bit će objavljeno tijekom dana.

Neki analitičari očekuju ipak slabiju opskrbu u drugoj polovini godine zbog smanjene proizvodnje OPEC-a i najave Saudijske Arabije da će u srpnju na tržište slati još manje barela.

Zbog praznika u muslimanskom svijetu OPEC danas nije objavio koliko je u utorak stajao barel košarice nafte njegovih članica. U ponedjeljak stajao je 74,65 dolara. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!