Cijene nafte pale ispod 79 dolara, Kina snizila uvozne kvote

14:44 / 30.12.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Proizvodnja nafte

Proizvodnja nafte

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima ispod 79 dolara budući da je kinesko smanjivanje kvota za uvoz nafte na početku iduće godine zasjenilo stabilnu potražnju za gorivom u SAD-u unatoč širenju omikrona.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 52 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 78,71 dolar. Na američkom tržištu smanjila se 59 centi, na 75,97 dolara.

Trgovce su danas zabrinule smanjene kvote kineskih rafinerija za uvoz nafte na početku iduće godine, za 11 posto. Kina je najveći svjetski uvoznik nafte.

- Raspoloženje na tržištu prigušila su strahovanja da bi kineska vlada mogla (neovisnim) rafinerijama uvesti strože mjere, tumači analitičar iz Singapura.

Znatniji pad cijena spriječio je stabilan oporavak potražnje za gorivima, unatoč širenju omikrona, nove varijante koronavirusa. Tako je službeno izvješće američke vlade pokazalo pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za 3,6 milijuna barela, snažniji nego što su analitičari očekivali.


Smanjile su se i zalihe benzina i derivata, dok su analitičari očekivali njihov rast. Izvješće signalizira da je potražnja i dalje jaka, unatoč rekordnom broju zaraženih koronavirusom u SAD-u.

Potporu cijenama pružaju i nastojanja vlada da ograniče utjecaj rekordno velikog broja zaraženih koronavirusom na gospodarski rast, mjerama poput ublaženih propisa o testiranju.

Vodeći proizvođači sastat će se idućeg tjedna kako bi odlučili hoće li i u veljači povećati proizvodnju za 400 tisuća barela dnevno, kao što su dogovorili ljetos.

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz rekao je da je sporazum o proizvodnji Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika ključan za stabilnost tržišta nafte i da ga se proizvođači moraju pridržavati.

OPEC ni danas nije objavio podatke o cijeni barela košarice nafte svojih članica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!