Cijene nafte pale prema 82 dolara, u fokusu kineska potražnja

29.12.2022.

15:52

Autor: Hina/HRT/R.S.

Cijene nafte spustile su se na međunarodnim tržištima

Cijene nafte spustile su se na međunarodnim tržištima

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Cijene nafte spustile su se na međunarodnim tržištima prema 82 dolara pod pritiskom bojazni da bi opetovano širenje COVIDA u Kini moglo ugroziti oporavak potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela oko podneva bila niža za 96 centi nego na jučerašnjem zaključenju trgovine i iznosila je 82,30 dolara. Aktivnije se trgovalo ugovorima s rokovima isporuke u ožujku gdje je smanjena u gotovo istom iznosu, spustivši se na 82,98 dolara.


Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,13 dolara nižoj cijeni, od 77,83 dolara.


Trgovci već dugo priželjkuju ublažavanje kineske politike nulte stope tolerancije prema COVIDU. Peking je nedavno popustio pod pritiskom građana i kompanija koji još od početka pandemije 2020. godine moraju poštovati stroga ograničenja kretanja, karantenu i testiranja.


Ublažavanje mjera rezultiralo je novim valom zaraze, a neke zemlje posumnjale su u službene kineske podatke i usvojile nove propise za posjetitelje iz Kine.


Zbog nejasne situacije s virusom u Kini nekoliko zemalja usvojilo je nove propise o putovanjima, što bi moglo donekle prigušiti dosadašnji optimizam, rekao je Jun Rong Yeap iz IG-a.


Uteg cijenama bila su i očekivanja da će američka središnja banka ponovo podići kamatne stope kako bi obuzdala rast cijena i pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu za samo 1,3 milijuna barela, prema izvorima s uvidom u izvješće Američkog instituta za naftu (API).


Vlada će objaviti službene podatke tijekom dana.


Značajniji pad cijena zakočili su pak slabiji dolar i pojačana kupovna moć kupaca s ostalim valutama i najavljena ruska zabrana prodaje nafte zemljama koje su spremne ograničiti njezinu cijenu na 60 dolara.


Zabrana će stupiti na snagu 1. veljače i bit će na snazi pet mjeseci.


Zbog praznika Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ni danas nije objavila cijenu barela košarice nafte svojih članica. Prošli četvrtak stajao je 81,14 dolara. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!