Cijene nafte porasle drugi tjedan zaredom

09.05.2022.

07:15

Autor: M.Š./Hina/HRT

Naftno postrojenje

Naftno postrojenje

Foto: Richard Carson/File Photo / REUTERS

Na svjetskim tržištima cijene nafte porasle su i prošloga tjedna, drugoga zaredom, nakon što je Europska komisija predložila postupnu obustavu uvoza ruske nafte, a veći rast cijena onemogućuje slabljenje potražnje zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 4,9 posto, na 112,39 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,85 posto, na 109,77 dolara.

Rast cijena potaknuo je prošloga tjedna prijedlog Europske komisija o postupnoj obustavi uvoza ruske nafte i derivata u EU u idućih šest mjeseci te zabrani transporta i osiguranja za transport ruske nafte.

EU trenutačno prilagođava plan kako bi dobio privolu zemalja koje mu nisu sklone.

- Sve govori u prilog tomu da će najavljeni embargo EU-a na rusku naftu značiti akutno smanjenje opskrbe. Kako bilo da bilo, OPEC+ ne želi pomoći, unatoč tomu što nagli rast cijena energije podiže inflaciju na štetnu razinu, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Ignorirajući pozive zapadnih zemalja da povećaju proizvodnju, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, uključujući Rusiju, ostali su pri svom planu koji predviđa samo skromno povećanje proizvodnje u lipnju, za 432.000 barela dnevno.

Analitičari procjenjuju da će stvarno povećanje biti znatno manje, s obzirom na ograničene kapacitete.

- Nema šanse da neke članice ispune tu kvotu, kada uzmemo u obzir izazove u proizvodnji u Nigeriji i drugim afričkim članicama, rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Ulagači, pak, očekuju veću američku potražnju ove jeseni, nakon što je Washington objavio da planira kupiti 60 milijuna barela sirove nafte za strateške rezerve.

No znatniji rast cijena zakočila je zabrinutost za potražnju zbog naznaka slabljenja globalnog gospodarstva.

Kinesko gospodarstvo slabi zbog strogih ograničenja u nekoliko gradova, koja bi trebala zaustaviti novi val epidemije COVID-a.

Američko je gospodarstvo, pak, u prvom tromjesečju palo 0,4 posto u odnosu na prethodni kvartal, što je prvi pad gospodarstva od kratke, ali duboke recesije u jeku koronakrize prije gotovo dvije godine.

A s obzirom na to da je američka središnja banka prošloga tjedna agresivno povećala kamatne stope za 0,50 postotnih bodova i najavila daljnja povećanja kamata kako bi suzbila previsoku inflaciju, očekuje se i daljnje usporavanje rasta najvećeg svjetskog potrošača nafte.

Zbog rata u Ukrajini, među ostalim, očekuje se i usporavanje oporavka gospodarstva eurozone.

Britanska središnja banka upozorila je, pak, u četvrtak da Britaniji prijeti recesija te inflacija viša od 10 posto, podignuvši unatoč tomu ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, na 1,0 posto, najvišu razinu od 2009.

Uz to vrijednost dolara prema košarici najvažnijih svjetskih valuta dosegnula je najviše razine u 20 godina. A to čini naftu skupljom za zemlje s drugim valutama pa izaziva slabljenje potražnje.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 posto, zahvaljujući oporavku svjetskoga gospodarstva od koronakrize, od početka ove godine cijene nafte skočile su oko 45 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!