CIjene nafte porasle iznad 96 dolara, OPEC i saveznici smanjuju proizvodnju

05.09.2022.

17:10

Autor: Hina/HRT

Raste cijena nafte

Raste cijena nafte

Foto: Lucy Nicholson / REUTERS

Cijene nafte poskočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 96 dolara nakon što su vodeći proizvođači odlučili blago smanjiti proizvodnju u listopadu, a ruski Gazprom odgodio isporuke plina Sjevernim tokom 1 u Europu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 3,43 dolara nego na zatvaranju na kraju prošlog tjedna i iznosila je 96,42 dolara. Na američkom tržištu barelom se u elektroničkoj trgovini trgovalo po 2,94 dolara višoj cijeni, od 89,87 dolara.

Američka su tržišta danas zatvorena zbog praznika. Trgovci su danas očekivali odluku OPEC-a i njegovih saveznika, uključujući Rusiju, o proizvodnji u listopadu.

OPEC+ odlučio je blago smanjiti proizvodnju u listopadu, za samo 100 tisuća barela dnevno, što odgovara samo 0,1 posto globalne potražnje. Istaknuli su i da se mogu sastati i prije 5. listopada, kada je zakazan sljedeći redovni sastanak, bude li potrebno prilagoditi proizvodnju.

- Grupa zapravo u prvom redu želi poslati simboličnu poruku tržištima, drži analitičara Oandae Craig Erlam, podsjetivši da su proizvođači u kolovozu u istom obujmu povećali proizvodnju, što je gotovo zanemareno.

- Tržišta su vjerojatno u cijene uračunala uglavnom najcrnji scenarij, dodao je Erlam.

Zabrinutost je potaknuo ruski plinski div Gazprom koji je prošli petak poručio da ipak neće za vikend ponovo krenuti s isporukama plina u Europu cjevovodom Sjeverni tok 1 zbog curenja ulja na turbini u Portanovki kod Sankt Peterburga.

Cijene plina poskočile su jutros na europskim tržištima 30 posto, a analitičari predviđaju pojačanu potrošnju nafte u proizvodnji struje.

Međunarodna agencija za energiju podigla je u kolovozu procjenu potražnje za naftom u ovoj godini, dijelom i zato što očekuje da će neke zemlje zbog rekordnih cijena plina i struje plin u elektranama zamijeniti naftom.

Potporu cijenama pruža i današnje ublažavanje epidemioloških mjera u kineskom Shenzenu i naznake problema u pregovorima o iranskom nuklearnom programu koji bi mogli utrti put povratku iranske nafte na međunarodna tržišta.

Bijela kuća odbila je u petak zahtjev Teherana da se sporazum o oživljavanju sporazuma iz 2015. poveže sa zaključivanjem inspekcija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Iranu, izjavio je neimenovani zapadni diplomat.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica prošli petak poskupio 95 centi, na 99,22 dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!