Cijena barela nafte mogla bi skočiti na 100 dolara

24.01.2022.

07:29

Autor: P.F./Hina

Proizvodnja nafte

Proizvodnja nafte

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, petoga zaredom, pa su polovicom tjedna dosegnule najviše razine u više od sedam godina, no krajem tjedna pale su ispod tih razina.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 2,1% na 87,89 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,6% na 85,14 dolara.

Polovicom tjedna cijene nafte dosegnule su najviše razine od listopada 2014. godine, što je bila posljedica poremećaja u opskrbi, nakon požara na naftovodu koji vodi od Kirkuka u iračkom dijelu Kurdistana do turske izvozne luke Ceyhan, i napada jemenskih Huta na Ujedinjene Arapske Emirate (UAE).

Prekidi isporuka nadovezali su se na probleme članica skupine OPEC+ s povećanjem proizvodnje zbog nedostatnih ulaganja i dotrajale opreme na naftnim poljima, čije je održavanje u pandemiji koronavirusa zapostavljeno. Međunarodna agencija za energiju (IEA) priopćila je u srijedu da je grupa u prosincu proizvodila oko 800.000 barela dnevno manje nego što je bila zacrtala.

Ipak, krajem tjedna je uzlet cijena posustao, nakon što je izvješće Američkog instituta za naftu (API) pokazalo rast zaliha u prethodnom tjednu, a kočnica su im bile i dobitonosne prodaje.

Ministarstvo energetike izvijestilo je, pak, da su zalihe u SAD-u u tom tjednu porasle prvi puta od studenoga, a povećane su i zalihe benzina, dosegnuvši najvišu razinu u 11 mjeseci.

- Pad cijena vjerojatno je rezultat kombinacije dobitonosnih prodaja uoči vikenda i izostanka novih pokretača cijena, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

No, analitičari procjenjuju da silazni trend neće potrajati, pozivajući se na probleme u opskrbi i na snažnu potražnju. Strahovanja od nedostatne opskrbe potpiruju i geopolitičke napetosti između Rusije i Zapada zbog Ukrajine i napadi jemenskih Huta na Ujedinjene Arapske Emirate.

Rusija je drugi proizvođač nafte u svijetu, a UAE treći u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

- OPEC+ ne uspijeva realizirati proizvodne kvote i budu li se geopolitičke napetosti i dalje zaoštravale, neće biti potreban veliki pritisak da cijena barela u Londonu dođe do 100 dolara, napisao je u bilješci Edward Moya iz OANDA-e.

Dužnosnici OPEC-a rekli su Reutersu da bi se cijene nafte mogle rasti i sljedećih nekoliko mjeseci zbog oporavka potražnje i ograničenih kapaciteta OPEC+ i da bi mogle premašiti 100 dolara po barelu.

S druge strane, Tamas Varga iz PVM-a upozorava da bi uteg cijenama mogle biti visoke stope inflacije i najavljeno podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u, kao i nekim drugim velikim zapadnim gospodarstvima.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50%, u prvim tjednima nove godine cijene su nafte skočile oko 13%.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!