Cijene nafte porasle prema 102 dolara, trgovci fokusirani na najavu smanjene opskrbe

25.08.2022.

17:19

Autor: T.V./HRT/Hina

Cijena nafte

Cijena nafte

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 102 dolara, potaknute najavom proizvođača da bi mogli smanjiti opskrbu i padom zaliha u SAD-u.

Cijena barela na londonskom je tržištu porasla je 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 101,82 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 95,05 dolara.

Potporu cijenama pružila je i danas izjava saudijskog ministra energetike, princa Abdulaziza bin Salmana, na početku tjedna da se tržište terminskih ugovora odvojilo od fizičkog, koja signalizira da bi vodeći proizvođači mogli smanjiti opskrbu.

- Izjava da cijene nisu usklađene s temeljnim pokazateljima i da bi OPEC+ mogao smanjiti proizvodnju očito je postigla željeni učinak, rekao je analitičar Craig Erlam iz Oande.

Raspoloženje na tržištu poboljšao je i pad zaliha sirove nafte i derivata u SAD-u u prošlom tjednu. Zalihe nafte pale su za 3,3 milijuna barela, a zalihe benzina za samo 27 tisuća barela, što je ograničilo rast cijena na američkom tržištu.

Uteg cijenama bili su danas i pregovori o iranskom nuklearnom programu. Iran je rekao da je primio odgovor Sjedinjenih Država na "konačni" tekst prijedloga EU-a o oživljavanju sporazuma iz 2015. godine.

Dogovor bi otvorio vrata povratku na tržište sankcionirane iranske nafte.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas u posebnom izvješću da je barel košarice nafte njezinih članica u srijedu stajao 104,05 dolara, što znači da je poskupio za 2,12 dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!