Cijene nafte porasle, ulagače ohrabrilo popuštanje inflacije u SAD-u

12.04.2023.

17:55

Autor: T.V./HRT/Hina

Cijene nafte

Cijene nafte

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 87 dolara budući da je ulagače ohrabrilo popuštanje inflacije u SAD-u koje bi moglo potaknuti središnju banku da završi ciklus podizanja kamatnih stopa.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 1,11 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 86,72 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,43 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,03 dolara višoj cijeni, od 82,56 dolara. Jučer je trgovinu zaključio u plusu 1,79 dolara.

Raspoloženje na tržištu poduprle su u utorak optimistične procjene da se američka središnja banka bliži okončanju ciklusa podizanja kamatnih stopa, što bi pritisnulo dolar i ojačalo kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Pozornost se zato u srijedu preusmjerila na izvješće o inflaciji u SAD-u u ožujku, koje je pokazalo da su potrošačke cijene na mjesečnoj razini porasle za samo 0,1 posto, nakon 0,4-postotnog rasta u veljači.

Na godišnjoj razini porasle su za pet posto, najblaže od svibnja 2021. godine. U veljači uvećane su na godišnjoj razini za šest posto.

- U konačnici bi novi dokaz o usporavanju inflacije u SAD-u mogao gurnuti u prvi plan priču o dezinflaciji o kojoj je nedavno govorio predsjednik Fed-a Jerome Powell, a to bi pritisnulo dolar, rekao je Lukman Otunuga iz FXTM-a.

Predsjednik Fedovog ogranka u Philadelphiji Patrick Harker rekao je u utorak da smatra da bi središnja banka uskoro mogla završiti s povećanjem kamatnih stopa. Čelnik ogranka u Minneapolisu Neel Kashkari vjeruje da će inflacija do kraja godine kliznuti na oko 3,5 posto.

Značajniji rast cijena zakočila je zabrinutost za potražnju nakon što je američka ministrica energetike Jennifer Granholm rekla da administracija predsjednika Joea Bidena planira uskoro ponovo napuniti zalihe, ali po nižim cijenama.

Potražnju je u fokus gurnuo i Međunarodni monetarni fond (MMF) koji je u utorak blago smanjio procjene rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini, upozorivši na negativan utjecaj viših kamatnih stopa.

Američka vlada snizila je u utorak procjenu proizvodnje nafte u članicama Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) do kraja godine za 500 tisuća barela dnevno. Prognoza rasta svjetske potražnje ostala je više-manje nepromijenjena.

OPEC je odvojeno objavio da je u utorak cijena barela košarice nafte njegovih članica bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 85,41 dolar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!