07:58 / 26.02.2018.

Autor: M.M./Hina

Cijene nafte porasle više od 3 posto drugi tjedan zaredom

-

-

Foto: - / -

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle više od 3 posto, što je posljedica poremećaja proizvodnje u Libiji i naznaka smanjenja zaliha u svijetu.
Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle više od 3 posto, drugi tjedan zaredom, što je posljedica poremećaja proizvodnje u Libiji i naznaka smanjenja zaliha u svijetu.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 3,6 posto, na 67,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,1 posto, na 63,60 dolara.

Rast cijena prošloga je tjedna potaknulo nekoliko vijesti, među ostalim, o zatvaranju naftnog polja El Feel u Libiji, na kojem se proizvodi 70.000 barela dnevno. Ta zemlja, inače, proizvodi milijun barela dnevno, ali uz velike oscilacije zbog nemira.

Potporu cijenama pružila je i izjava saudijskog ministra energetike Khalida al-Faliha da očekuje daljnji pad globalnih zaliha, čime je poručio da sporazum vodećih proizvođača o ograničenju opskrbe radi spuštanja globalnih zaliha donosi željene rezultate.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i neki drugi proizvođači, uključujući Rusiju, smanjili su proizvodnju od siječnja 2017. godine za 1,8 milijuna barela dnevno ili gotovo 2 posto globalne proizvodnje kako bi se uravnotežile prevelika ponuda i nedovoljno snažna potražnja.
Tako je, među ostalim, prošloga tjedna objavljeno da su zalihe u SAD-u pale za 1,6 milijuna barela.

Nema sumnje da se tržište nafte vraća u ravnotežu. Mnoge agencije zabilježile su pad zaliha, pa i u SAD-u, i mislim da će se taj trend nastaviti i u cijeloj 2018. godini, kazao je saudijski ministar.

Međutim, nastojanja OPEC-a remeti rast proizvodnje i izvoza SAD-a. Na kraju 2017. proizvodnja u SAD-u dosegnula je najviše razine od 1970.-ih godina, a procjenjuje se da će do kraja ove godine dosegnuti rekordnih 11 milijuna barela dnevno.

Zajedno s proizvodnjom, raste i izvoz SAD-a, pa je prošloga tjedna dosegnuo 2 milijuna barela dnevno, nadomak rekordnoj razini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!