Cijene nafte prošloga tjedna pale više od 5 posto

24.04.2023.

07:07

Autor: Hina/HRT/A.V.

Cijene nafte prošloga tjedna pale više od 5 posto

Cijene nafte prošloga tjedna pale više od 5 posto

Foto: HTV / HRT

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale više od 5 posto, nakon četiri tjedna rasta, jer se očekuje slabljenje potražnje, s obzirom da će središnje banke zbog visoke inflacije najvjerojatnije nastaviti podizati kamatne stope.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošloga tjedna 5,4 posto, na 81,66 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 5,6 posto, na 77,87 dolara.

Nakon četiri tjedna rasta cijena zbog očekivanja da će potražnja ojačati, prošloga su tjedna cijene pale jer je vrlo izgledno da će američka središnja banka nastaviti povećavati kamatne stope.

Premda inflacijski pritisci u SAD-u postupno popuštaju, dok se rast gospodarstva usporava, to je, čini se, i dalje nedovoljno, pa čelnici Feda poručuju da će nastaviti podizati kamate.

Zbog toga se na tržištu novca procjenjuje da postoji više od 80 posto izgleda da će američka središnja banka na sjednici početkom svibnja povećati kamate za daljnjih 0,25 postotnih bodova, u raspon od 5 do 5,25 posto.

Uskoro se očekuje i daljnje povećanje kamata Europske središnje banke (ECB), što znači da se očekuje i usporavanje rasta gospodarstva eurozone, a time i potražnje za naftom.

Cijene su prošloga tjedna pritisnule i vijesti da će utovar nafte u lukama na zapadu Rusije u travnju vjerojatno dosegnuti najvišu razinu od 2019. godine, što ukazuje na pojačanu ponudu.

S druge strane, podršku cijenama pruža najava Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznica da će od svibnja do kraja godine dodatno smanjiti ponudu kako bi uravnotežili tržište, s obzirom na moguće slabljenje potražnje ovog ljeta.

Trgovce, također, ohrabruje oporavak gospodarstva i potražnje u Kini, nakon ukidanja strogih mjera suzbijanja covida.

Cijene u minusu od početka godine

Nakon prošlotjednog pada, cijene su nafte u minusu od početka godine. Na londonskom je tržištu cijena barela u odnosu na početak godine pala oko 5, a na američkom oko 3 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!