Cijene nafte rastu na valu slabe ponude i rasta potražnje

24.05.2022.

15:41

Autor: M.Š./Hina/HRT

Bušotina u Novom Meksiku u SAD-u

Bušotina u Novom Meksiku u SAD-u

Foto: Nick Oxford/File Photo/File Photo / REUTERS

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima, jer su slaba globalna ponuda i očekivano povećanje potražnje za gorivom tijekom ljetne sezone u SAD-u smanjili zabrinutost zbog moguće recesije i kineskih mjera zbog COVID-a.

Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 44 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 113,86 dolara, dok se barelom na američkom tržištu trgovalo po 36 centi više cijeni, od 110,65 dolara.

Analitičari smatraju da će očekivani dogovor unutar EU-a o zabrani uvoza ruske nafte dodatno smanjiti ponudu i utjecati na rast cijene.

Drugi uzrok rasta cijene je povećanje potražnje za benzinom u SAD-u. Očekuje se da će ceste tijekom vikenda na koji pada blagdan Dana sjećanja u SAD biti najprometnije u zadnje dvije godine, jer sve više vozača kreće na ceste nakon dugotrajnih blokada zbog koronavirusa, unatoč visokim cijenama goriva.

Tu su i napori Pekinga za okončanje karantena u velikim gradovima, što će povećati potražnju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je objavila da je cijena barela njezinih članica u ponedjeljak vrijedila 115,95 dolara i poskupila 1,26 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!