EU će produljiti štednju plina za godinu dana

20.03.2023.

Zadnja izmjena 17:33

Autor: I.Z./HRT/Hina

Cijene plina u Europi na najnižoj razini od ljeta 2021.

Cijene plina u Europi na najnižoj razini od ljeta 2021.

Foto: - / Shutterstock

Europska komisija danas je predložila da se produlji mjere za smanjenje potrošnje plina za 15 posto do ožujka 2024. godine.

Zajednički napori da se smanji potražnja za plinom bili su ključni ove zime, istaknula je europska povjerenica za energetiku Kadri Simson.

Države članice EU-a obećale su prošlog ljeta smanjiti potrošnju plina za najmanje 15 posto u odnosu na prosjek zadnjih pet godina nakon što je Rusija drastično smanjila opskrbu Europe plinom.

- Postignut je dobar napredak u diversifikaciji opskrbe i smanjenju ovisnosti o Rusiji, ali ponuda na globalnim tržištima idućih će mjeseci vjerojatno i dalje biti nedostatna, rekla je Kadri.

- Daljnja štednja plina trebala bi pomoći punjenju skladišta do razine od 90 posto do studenog, dodala je.

Ciljana ušteda, koja je zadnjih mjeseci premašena jer je potražnja smanjena u prosjeku za više od 19 posto, istječe potkraj mjeseca.

Ministri energetike EU-a odobrit će produljenje mjere na sastanku u Bruxellesu 28. ožujka.

Cijene plina u Europi na najnižoj razini od ljeta 2021.


Cijena prirodnog plina danas je pala na europskom tržištu na najnižu razinu od srpnja 2021. godine, kliznuvši nakratko ispod 40 eura po megavat satu (MWh) zahvaljujući slabijoj potražnji na pragu proljeća.

Veleprodajna cijena plina, mjerena referentnim terminskim ugovorom na nizozemskoj platformi TTF, spustila se jutros na 39,65 eura. Poslijepodne megavat satom se trgovalo po 40,18 eura.

Na kraju kolovoza prošle godine bila je premašila 300 eura zbog krize u opskrbi ruskim plinom.

Europa je do ruske invazije na Ukrajinu većinu potrošnje podmirivala uvozom iz Rusije, a lani je Moskvi uvela opsežne sankcije, poručivši i da se planira riješiti ovisnosti o ruskom plinu.

Europske vlade požurile su napuniti skladišta pred prošlu zimu, pozivajući građane na štednju. Brojne kompanije obustavile su proizvodnju kako bi smanjile potrošnju, a i potražnja za grijanjem bila je prigušena, zahvaljujući blagoj zimi, pa su zalihe dočekale proljeće na visokoj razini.

U takvim je uvjetima cijena prirodnog plina osjetno pala, a mogla bi se spustiti i još niže u uvjetima bankovne krize koju su potpirili slom američkih Silicon Valley Banka i Signature Banka i problemi u švicarskom Credit Suisseu.

Kriza u financijskom sektoru općenito negativno utječe na gospodarstvo, što u konačnici znači i slabu potražnju za energijom, podsjeća agencija Dpa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!