Cijene radova probijaju planirani proračuni europskih projekata

20.03.2019.

19:27

Autor: Anamarija Škorić/HRT

default error photo
Pitanje je do kada će se rast cijena u građevinskom sektoru moći kompenzirati produljivanjem rokova i proračunskim sredstvima.
Hoće li rast cijena u građevinskom sektoru dovesti u pitanje europske projekte? Ponude izvođača redovito premašuju procijenjenu vrijednost radova, čak i do 30 posto. U slučaju šibenskih projekata obnove tvrđave svetog Ivana i Aglomeracije - riječ je o desecima milijuna kuna. Provjerili smo iz kojih će se izvora nadomjestiti razlika.

Za najveću šibensku tvrđavu 10 milijuna kuna više. Za Aglomeraciju, pak, vrtoglavih 80 milijuna kuna.

- Manjak je radne snage i tu su onda cijene po nekim našim pokazateljima skočile 20-30 posto - a u nekim situacijama i 40 posto - kaže Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

Slične probleme dijele i drugi gradovi. Vrijednost ponuda za izgradnju mreže Aglomeracije Velika Gorica veće za čak 80 posto.

- Nakon što budu gotove sve potrebne studije mi ćemo krenuti u raspisivanje novoga tendera javne nabave - kaže Tomislav Jelisavac, predsjednik Uprave VG Vodoopskrbe, Velika Gorica.

Šibenik, pak, ide dalje:

- Morali bi raskinuti ugovor, tražiti aneks, raditi novu procjenu i novu dopunu studije a to je procedura po današnjim uvjetima novu javnu nabavu to je najmanje nove dvije godine - izjavio je Frane malenica, direktor Vodovoda i odvodnje Šibenik.

Razliku u cijeni podmirit će Vodovod Šibenik, Hrvatske vode i resorno ministarstvo. Razmatra se mogućnost i model dodjele dodatnih sredstava za već odobrene projekte kod kojih je došlo do povećanja vrijednosti investicija.

Zbog Svetog Ivana u rebalans će šibenski proračun...

Probijaju se planirani proračuni velikih projekata Europske unije diljem zemlje.
I pitanje je do kada će se rast cijena u građevinskom sektoru moći kompenzirati produljivanjem rokova i proračunskim sredstvima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!