18:47 / 12.01.2018.

Autor: HRT

Cijenu zelene energije i dalje određuje Vlada

-

-

Foto: - / -

Zbog produljenja obveze opsrbljivačima računi za električnu energiju građanima zasad neće rasti.
Vlada je za još godinu dana, najkasnije do 31. prosinca 2018., produljila obvezu opskrbljivačima električnom energijom prema kojoj moraju otkupljivati svu struju iz obnovljivih izvora po višoj reguliranoj, a ne tržišnoj cijeni. To bi moglo uzrokovati odlazak dijela opskrbljivača iz Hrvatske te posljedično poskupljenje struje.

Treću godinu zaredom Vlada odgađa primjenu zakona iz 2015. prema kojem bi se energija iz obnovljivih izvora prodavala po tržišnoj, a ne unaprijed zajamčenoj cijeni. Opskrbljivači kažu da je to znatan i nepredviđen trošak. Ističu da je cijena koju je Vlada odredila trenutačno između 30 i 50 posto viša od tržišne.

"Vlada nije promijenila pravila igre 28. prosinca, nego je promijenila sport kojim se bavimo", komentira Zoran Miliša, član Uprave RWE Energije. "Dakle, nešto na što smo mi računali više nije ono što ćemo u realnosti doživjeti", dodaje.

Proizvođači zelene energije su, naravno, zadovoljni ovakvim potezom Vlade. Tvrde da se time potiče domaća proizvodnja te da su cijene regulirane samo za 16 posto tržišta. "Ostalih 84-85% je za tržište. Znači, imaju 85% tržišta na kojem se mogu razigravati. Ovo je naša energija, domaća energija", kaže Maja Pokrovac, direktorica udruge Obnovljivi izvori energije.

Dok zeleni tvrde da zbog više cijene koju je odredila Vlada ne ostvaruju ekstraprofite, opskrbljivači kažu da bi ovakva politika za njih mogla biti kobna. HEP-u, kao najvećem igraču, produljenje obveze otkupa značit će veće troškove za oko 200 milijuna kuna, dok pojedini manji igrači razmišljaju o odlasku s tržišta.

"Samo nas konkurencija čini boljima, što u konačnici i imamo u ove zadnje četiri godine koliko je liberalizirano tržište. Za 30% je smanjena cijena električne energije u RH za kućanstva", kaže Miliša iz RWE Energije.

Zbog produljenja obveze opskrbljivačima računi za električnu energiju građanima zasad neće rasti. No podsjetimo, zbog velikog broja "obnovljivaca" u sustavu, prije svega vjetroelektrana, Vlada je u rujnu bila prisiljena povećati naknadu za obnovljive izvore za čak tri puta, što je račune građana već uvećalo u prosjeku za 260 kuna godišnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!