Cikloturizam je održiv, a cikloturisti su opušteni

17:13 / 19.05.2022.

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/HTV/HRT

Cikloturizam u Karlovačkoj županiji

Cikloturizam u Karlovačkoj županiji

Foto: HTV / HRT

Među održivim vrstama turizma je i cikloturizam u koji se sve više ulaže. Karlovačka županija domaćin je "Dana cikloturizma". U fokusu skupa su planovi za razvoj turističke infrastrukture i proizvoda, kojima će se dodatno naglasiti vrijednost cikloturizma.


Karlovačka županija ima više od 2 200 kilometara trasiranih biciklističkih staza. Karlo ih je prošao većinu.

- Na biciklu je opuštenije, pošto vjetar stalno puše u tebe, onda je lakše podnijeti te vručine, lakše nego u autu, kaže Karlo Pudina, biciklist.

Turista na biciklima svake je godine sve više. Toliko da se javila potreba za ciklovodičem. 

- Možemo se stati kupati gdje želimo, u biti, kad se vozite i kad vodite ture na biciklima jako ste fleksibilni, a gosti to jako vole, nigdje ne moraju biti na vrijeme, sve vrlo opušteno, rekao je Matija Pievac, turistički vodič i ciklovodič.

Ta se grana turizma toliko razvila da postoje i posebni smještajni kapaciteti.

- Gostima garantiramo određenu razinu usluge, u Karlovačkoj županiji imamo 21 objekt koji zadovoljavaju te standrade kvalitete, kazao je Željko Fanjak, direktor TZ-a Karlovačke županije.

Ovaj hotel jedan je od takvih. Svojim ciklogostima nudi 5 staza različite težine i dužine, kao i GPS koji će vas odvesti do njih.

- Potrudili smo se da za njih imamo i spremište za bicikle, siguno spremište, tu oni mogu servisirat svoj bicikl ako je i to potrebno, imamo i pranje veša i svega ostalog za njih, kaže Ivan Srakovčić, vlasnik hotela.

U posljednjih 5 godina mjerodavno je ministarstvo uložilo gotovo 40 milijuna kuna u razvoj cikloturizma na području kontinentalne Hrvatske.

- Radimo na tome da ujednačimo čitavu Hrvatsku i da je povezujemo s ostalim europskim rutama i našim susjednim državama, kazala je državna tajnica Ministartva turizma i sporta Sandra Herman.

- Biciklisti imaju samo ruksak i dobri su kupci, pa je razvoj cikloturizma uistinu dobrodošao, rekla je Martina Furdek Hajdin, karlovačka županica.

A u Hrvatskoj mogu pronaći baš sve što požele doživjeti na svojim putovanjima biciklom - kulturnu baštinu, ukusnu i domaću hranu te - prekrasnu prirodu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!