09:09 / 13.03.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HTV

Cikloturizam - potencijal kontinentalne Hrvatske

Cikloturizam u Hrvatskoj

Cikloturizam u Hrvatskoj

Foto: Ilustracija / Pixabay

Popularnost turizma za bicikliste sve više raste kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, koja je, zbog pogodne klime, sigurnosti, prirodnih ljepota i kulturne baštine, prepoznata kao idealna zemlja za razvoj cikloturizma. Ministarstvo turizma i sporta objavilo je natječaj na kojem se mogu dobiti nepovratna sredstva za promociju cikloturizma u kontinentalnoj Hrvatskoj. Javni poziv namijenjen je javnom sektoru, i to jedinicama regionalne samouprave 14 kontinentalnih županija.

Voditeljica službe za razvoj turističkih destinacija i javnu turističku strukturu Nikolina Jakopić kaže za emisiju Dobro jutro, Hrvatska kako se cikloturizam u posljednjih nekoliko godina razvio, ali da postoji potreba i mogućnost za daljnjim ulaganjima u javnu cikloturističku strukturu i povezivanje biciklističkih staza.

Fokus projekta prvenstveno su turisti koji dolaze u Hrvatsku biciklom.

- Pričamo o cikloturizmu i ljudima koji koriste bicikl kao prijevozno sredstvo. Na području Europske unije ima 60 milijuna aktivnih cikloturista, tako da imamo više nego dovoljno razloga za ulagati u takvu infrastrukturu, objašnjava Jakopić i ističe kako oni troše oko 30 posto više od prosječnog turista.

U ovoj godini osigurano je 4 milijuna kuna iz državnog proračuna za provedbu tog javnog poziva, koji se provodi od 2017. godine. Dosada su financirana 42 projekta razvoja cikloturizma na kontinentu, ukupne vrijednosti od 14.8 milijuna kuna. Sredstva su namijenjena izradi i postavljanju signalizacije i info ploča, izradi projektno-tehničke dokumentacije, izgradnji biciklističkih ruta, postavljanju servisnih stanica i brojača biciklističkog prometa te izgradnji i uređenju vidikovaca i bike parkova.

- Bitno je osigurati sve elemente koje jedna biciklistička ruta mora imati – smještajni kapacitet, ugostiteljske objekte, servisne stanice, odmorišta, vidikovce i popratne turističke sadržaje, kaže Jakopić i dodaje kako se mora voditi računa da se izbjegavaju prometnice visokog intenziteta te rutu usmjeriti na nerazvrstane ceste, šumske puteve i puteve uz rijeke, kanale i željezničke pruge.

- Prvo i osnovno što cikloturisti traže je sigurnost – to mora biti sigurna, dobro označena i ugodna ruta, sa svom popratnom infrastrukturom. Bitan je kontinuitet – ruta se ne smije prekidati ili se mora osigurati mogućnost prijevoza bicikla do sljedeće stanice, ističe.

Zahtjevi za natječaj primaju se do 25. ožujka, poštom ili osobno u Ministarstvu turizma i sporta na adresi Prisavlje 14, 10000 Zagreb, a javni poziv objavljen je na internetskoj stranici ministarstva.

- Ministarstvo turizma i sporta i ubuduće će ulagati u ovaj oblik turizma, za kraj dodaje Jakopić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!