Čini se da otkup mlijeka u Lici neće stati, Vindija pregovara s farmerima

03.05.2022.

10:26

Autor: V.K./HRT/Hina

Proizvodnja mlijeka ide dalje

Proizvodnja mlijeka ide dalje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Predstavnici varaždinske Vindije obilaze ličke farme za proizvodnju mlijeka i dogovaraju uvjete otkupa te se čini da otkup neće stati unatoč tome što se dosadašnji otkupljivač PIK Rijeka povlači s tržišta, doznaje Hina u Ličko-senjskoj županiji.

Rekla je to županijska pročelnica za gospodarstvo Ana Rukavina Stilinović i dodala kako "čuje da Vindija nudi povoljniju cijenu otkupa po litri" od dosadašnje PIK-ove i da bi to moglo utjecati na rast proizvodnje mlijeka.

PIK Rijeka namjeravao je u travnju prestati otkupljivati mlijeko od 190 svojih ličkih kooperanata, no otkup se privremeno nastavlja, ali samo do kraja ovog tjedna. Rukavina Stilinović pribojava se da da bi moglo doći do prekida i kaže da čine sve da se ne mora baciti ni jedna litra mlijeka. Osim 190 PIK-ovih kooperanata u županiji mlijeko proizvodi i 16 Dukatovih i 21 kooperant dviju ličkih sirana. Svi su oni prošle godine proizveli 3,3 milijuna litara mlijeka.

Vindija jest najizgledniji novi otkupljivač, ali sve ovisi o pregovorima koje su započeli. Kada je PIK najavio da zbog restrukturiranja tvrtke i povlačenja svježeg mlijeka s tržišta prekida otkup, župan Ernest Petry je organizirao niz sastanaka za spas ličkog mljekarstva, a uključili su se i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, i to načelnik Sektora za stočarsku proizvodnju Mato Čačić i voditelj Službe za govedarstvo Danijel Mulc.


Petry je kazao da je županija i do sada subvencionirala prijevoz mlijeka s udaljenih farmi te da će s tom praksom nastaviti, ali ne više samostalno, već i uz potporu Ministarstva poljoprivrede.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!