Cirkularna ekonomija u gospodarenju opasnim otpadom

19.04.2022.

19:47

Autor: Dijana Kovaček/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Cirkularna ekonomija

Cirkularna ekonomija

Foto: Dnevnik / HRT

Jedan od ključnih ciljeva zemalja Europske unije, pa tako i Hrvatske, održivo je gospodarstvo sa smanjenom emisijom stakleničkih plinova. Naravno, razvijenije zemlje u tome su daleko odmaknule, no u taj cilj izvrsno se, primjerice, uklapa jedna start-up tvrtka iz okolice Zagreba. U njoj se opasni otpad prerađuje u ekološki prihvatljiv i tržišno iznimno tražen novi proizvod. Naime, recikliranjem otpadnih otapala, u usporedbi s klasičnom proizvodnjom, emisija ugljikova dioksida čak je deset puta manja.

Otpadna otapala iz različitih industrija u pogonu u Kerestincu prolaze složeni proces pročišćavanja. Tako nastaju novi proizvodi, odnosno korisna otapala.

- U potpunosti podržavamo cirkularnu ekonomiju u gospodarenju opasnim otpadom, tako da otpadno otapalo regeneriramo. Dobijemo destilat koji kasnije zamješavamo u gotovi proizvod i gotovi proizvod opet vraćamo na tržište, rekla je Silvija Petković, voditeljica kontrole kvalitete i laboratorija u Premifabu.

Tržište su im farmaceutske i druge industrije u Hrvatskoj i regiji. Izvoz im čini 35% prihoda, a nakon samo 5 godina od osnivanja i prvog kredita HBOR-a i jamstva Hamag-Bicroa, već planiraju širenje proizvodnje. Investicija je vrijedna 80 milijuna kuna. 

- Planiramo na novoj lokaciji u Ivanićgradu proširiti svoje proizvodne kapacitete i postaviti još neke sustave kojima ćemo dobit još čišći i kvalitetniji proizvod nego što to danas radimo, naglasio je Igor Podravac, suosnivač Premifaba i direktor poslovnog razvoja.

Tržište, znanost i inovativnosti udruženi su u odličan primjer kružnog gospodarstva, kakvih trebamo što više u Hrvatskoj, kaže ministar održivog razvoja. 

- Primjer firme koja će siguran sam u narednom razdoblju zauzimati vrlo važnu ulogu, ali i biti putokaz svima koji su na nižim razinama kako unaprijediti tehnološki proces kako bi se iz sirovine maksimalno iskoristilo sve ono što je moguće, rekao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Kružno gospodarstvo i prerada otpada smanjuje i emisiju stakleničkih plinova što je jedan od najvažnijih ekoloških ciljeva Hrvatske i Europske unije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!