Članice OPEC+ smanjuju proizvodnju nafte do kraja 2023.

02.04.2023.

17:21

Autor: Hina/HRT

Basra, Irak

Basra, Irak

Foto: Essam Al-Sudani / REUTERS

Članice organizacije OPEC+ u nedjelju su koordinirano najavile rezanje proizvodnje sirove nafte do kraja 2023. godine. Najavili su to iako su donedavno svi obećavali da će zadržati stabilnu proizvodnju kako bi se umirila tržišta i gospodarstvima dala prilika za oporavak. To bi moglo utjecati na rast cijene sirove nafte, rast inflacije, ali i usporavanje gospodarskog rasta u mnogim zemljama svijeta.


Potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak objavio je kako će Rusija do kraja godine smanjiti proizvodnju nafte za 500 tisuća barela dnevno.


Moskva je to objavila istovremeno kad su ograničenja proizvodnje najavili i Saudijska Arabija, Kuvajt, Oman, Irak i Ujedinjeni Arapski Emirati, svi do kraja ove godine. 


Kako bismo djelovali kao odgovoran sudionik tržišta i kao mjera opreza protiv daljnje nestabilnosti tržišta, Ruska Federacija će provesti dobrovoljno smanjenje proizvodnje od 500 tisuća barela dnevno do kraja 2023, najavio je Novak.


Time je Rusija drugi put produžila to ograničenje koje je ruski potpredsjednik vlade najavio u veljači. Krajem ožujka Novak je rekao da je Rusija blizu ciljanoj proizvodnji od 9,5 milijuna barela dnevno.


Saudijska Arabija u nedjelju je objavila da ograničava svoju proizvodnju također za 500 tisuća barela dnevno, od svibnja do kraja godine. Saudijsko ministarstvo energetike naglasilo je da je riječ o mjeri opreza kako bi se stabiliziralo tržište nafte. 


Ujedinjeni Arapski Emirati najavili su smanjenje za 144 tisuće, Alžir za 48 tisuća, Irak za 211 tisuću, Kuvajt za 128 tisuća, a Oman za 40 tisuća barela dnevno, prenose njihove agencije. 


Kazahstansko ministarstvo energetike objavilo je u nedjelju da će srezati proizvodnju za 78.000 barela na dan od svibnja do kraja godine u koordinaciji s drugim članicama OPEC+.


Bloomberg piše kako će zbog toga ukupno na tržištu dnevno biti milijun barela nafte manje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!