Članstvo Hrvatske u EU-u ojačalo gospodarsku stabilnost zemlje

30.07.2022.

21:36

Autor: Branka Slavica/I.Z./HRT

Nove mogućnosti za trgovinu i ulaganja

Nove mogućnosti za trgovinu i ulaganja

Foto: - / Shutterstock

Američki State Department objavio je godišnje izvješće o poduzetničkoj klimi u više od 160 država. Analize su pripremili stručnjaci za gospodarska pitanja zaposleni u američkim diplomatskim predstavništvima diljem svijeta, a služe kao putokaz o tome koja su gospodarstva dobra tržišta za tvrtke iz SAD-a. Izvješće ocjenjuje da je članstvo Hrvatske u Europskoj uniji ojačalo gospodarsku stabilnost zemlje i pružilo nove mogućnosti za trgovinu i ulaganja, te da je Hrvatska atraktivna za strane ulagače zbog geostrateškog položaja s raznolikom topografijom i umjerenom klimom, dobro razvijenom infrastrukturom i obrazovanom radnom snagom.

Kao najbolji sektori za ulaganje navode se turizam, telekomunikacije, farmacija, zdravstvo i bankarstvo. Rastu mogućnosti investiranja u IT sektor, a sljedeće godine otvorit će se i nove prilike povezne uz energetsku tranziciju. Hrvatska nudi i vize za „digitalne nomade“ za rad u zemlji u trajanju do godine dana bez plaćanja lokalnih poreza.

Ocjenjuje se da je unatoč pandemiji COVID-19 hrvatsko gospodarstvo 2021. doživjelo snažan oporavak i gospodarski rast od 10,4 posto.

Rezultati u turizmu, gospodarskom sektoru koji čini 20 posto BDP-a, nadmašio je sva očekivanja. Spominju se intervencije Vlade tijekom pandemije, mjere teške više od 1,5 milijardi dolara za očuvanje radnih mjesta. Nezaposlenost je u siječnju iznosila 7,8 posto.

Navodi se kako je Vlada u 2022. najavila mjere za pomoć građanima i tvrtkama suočenima s rastućim troškovima energije. Hrvatska će do 2030. dobiti više od 30 milijardi dolara sredstava EU-a, uključujući približno sedam milijardi dolara kroz instrument za oporavak i otpornost koji ima potencijal značajno potaknuti gospodarstvo.

Ulazak u eurozonu očekuje se 1. siječnja 2023., a Hrvatska je početkom 2022. dobila poziv OECD-a za početak procesa pristupanja.

- Vlada je poduzela neke pozitivne korake za poboljšanje poslovne klime, ali je sporo reformirala pravosuđe, jednu od najvećih prepreka za ulaganja. Gospodarstvo je opterećeno velikom državnom birokracijom, lošim poslovanjem tvrtki u vlasništvu države, niskom regulativnom transparentnošću, stoji među ostalim u izvješću.

Hrvatska i SAD još nemaju bilateralan porezni sporazum, no dvije su države u ožujku 2022. zaključile pregovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Prije stupanja na snagu, taj ugovor moraju potpisati dvije vlade, i potom ratificirati američki Senat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!