13:19 / 08.04.2019.

Autor: M.Š./Hina

Ćorić: I dalje želimo otkupiti MOL-ov udio u Ini

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u ponedjeljak je istaknuo da Vlada i dalje želi otkupiti MOL-ov udio u Ini, no da to ne ovisi samo o jednoj, nego i drugoj strani.
Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u ponedjeljak je istaknuo da Vlada i dalje želi otkupiti MOL-ov udio u Ini, no da to ne ovisi samo o jednoj, nego i drugoj strani.

- Naša namjera da dođe do toga otkupa i dalje stoji, rekao je Tomislav Ćorić, odgovarajući na novinarska pitanja nakon predstavljanja ciklusa HEP-ovih investicija u solarne elektrane.

No, dodao je da taj proces nije jednostavan i ne ovisi samo o jednoj, nego o dvije strane.

- U konačnici, kada evaluacija vrijednosti biznisa 49,1 posto Ine koji je u ovom trenutku u mađarskim rukama bude gotova, Republika Hrvatska će prema drugoj strani komunicirati iznos koji smo spremni izdvojiti. Naravno da u tom trenutku druga strana na takvu ponudu treba odgovoriti. Za taj tango je potrebno dvoje i držimo da ćemo s naše strane proces dovesti do kraja, a što i kako će se tada dogoditi, u ovom trenutku ne mogu ustvrditi, izjavio je Ćorić.

Zaključio je kako je Hrvatskoj u interesu Ina u hrvatskim rukama odnosno pronalazak novog strateškog partnera.

- Ne bude li to tako, moramo učiniti sve da Ina u postojećem formatu upravljanja bude efikasna i uspješna kompanija koja Republici Hrvatskoj nosi, s jedne strane novac koji proizlazi iz dividende, a s druge što je moguće veći razvojni potencijal, kakav smo od Ine imali priliku doživjeti u nekom ranijem razdoblju, kazao je Ćorić.Upitan može li vladajuća stranka načiniti zaokret u pogledu odluke o otkupu dionica Ine od MOL-a, pri čemu je novinar ustvrdio da je takav zaokret načinjen kod odluke o gašenju rafinerijske djelatnosti u Sisku, Ćorić je odgovorio kako su naznake koje su dane u nekoliko navrata u vezi poslovanja Ine usmjerene prije svega očuvanju Ine kao vertikalno integrirane kompanije, što uključuje rafinerijski biznis.

- Nama je definitivno u interesu da što je moguće prije počne modernizacija rafinerijskog biznisa u Rijeci, a što se tiče lokacije u Sisku, poznato je da će se ona transformirati u industrijski centar s nekoliko komponenti i u tom kontekstu držimo da je takav scenarij i u interesu Ine i u interesu Republike Hrvatske kao suvlasnika više od 44 posto dionica Ine, rekao je Ćorić.

HEP do 2023. u sunčane elektrane planira uložiti 750 milijuna kuna

Hrvatska elektroprivreda (HEP) predstavila je u ponedjeljak veliki ciklus ulaganja u sunčane elektrane vrijedan 750 milijuna kuna, koji počinje ulaganjima u elektrane Kaštelir, Cres, Vis i Vrlika Jug, ukupne snage 11,6 megavata (MW) i vrijednosti 80 milijuna kuna.

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbaić rekao je da se radi o velikom investicijskom ciklusu u kojem će HEP do 2023. godine uložiti 750 milijuna kuna, odnosno oko 150 milijuna kuna godišnje.

Od spomenute četiri elektrane, sunčana elektrana Sabadin, koja će se odsad zvati Kaštelir, kupljena je od dosadašnjeg vlasnika.

Barbarić je kazao i da do 2030. godine očekuje 350 MW iz sunčanih elektrana, što je sedam puta više od snage svih trenutno instaliranih sunčanih elektrana u Hrvatskoj zajedno.

Dodao je i da je HEP pokrenuo snažan ciklus investicija u obnovljive izvore energije, a da su osim investicija u sunčane elektrane tu i investicije u hidroelektrane, vjetroelektrane i druge obnovljive izvore. Otkrio je i da će HEP ove godine početi graditi svoju prvu vjetroelektranu.

Barbarić je spomenuo i ulaganja u sunčane elektrane na zgradama HEP-a, ukupne snage 2,1 MW, što je investicija vrijedna 13 milijuna kuna.

"Imamo viziju gdje želimo biti 2030. godine i kako to ostvariti, a HEP će preuzeti vodeću ulogu u energetskoj tranziciji države", zaključio je Barbarić.

Očekivana proizvodnja elektrane je 8,5 milijuna kWh godišnje, što odgovara potrošnji oko 2.500 kućanstava. Ugovor o izgradnji elektrane vrijedan je 34,7 milijuna kuna. Radovi trebaju započeti u jesen 2019., s planiranim rokom dovršetka u travnju 2020. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!