09:47 / 08.04.2019.

Autor: M.Š./HRT

Ćorić: Mađari žele 25 posto udjela u LNG-u

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska je od Mađarske dobila pismo namjere za kupnju 25% udjela u tvrtki LNG Hrvatska, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u razgovoru za Novu TV.
Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić potvrdio je u ponedjeljak da je primio pismo namjere Mađarske za kupnju 25 posto udjela u LNG-u Hrvatska, a smatra kako bi interes za ulazak u vlasničku strukturu trebao pratiti i interes za zakup kapaciteta LNG terminala na Krku.  - Prije nekoliko tjedana mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto poslao je pismo namjere u ime Republike Mađarske. Mađarska strana zainteresirana je za kupnju 25 posto plus jedne dionice u LNG terminalu, rekao je Ćorić odgovarajući na pitanja novinara poslije konferencije za novinare Hrvatske elektroprivrede (HEP) o ciklusu investicija u sunčane elektrane.

Razgovori s mađarskom stranom nastavit će se i tijekom summita Kina + 16 zemalja srednje i istočne Europe, koji se ovaj tjedan održava Dubrovniku, a tijekom kojeg je predviđen i sastanak ministra Ćorića i mađarskog ministra Szijjarta.RH je odlukom da se ide u izgradnju LNG terminala prije svega otvorila put strateškom pozicioniranju Hrvatske na energetskoj karti Europe, ali isto tako i otvorila put ostalim zemljama, u konkrentnom slučaju Mađarskoj, za diverzifikaciju njihove dobave, kaže Ćorić. 

Naveo je pritom kako su potrebe Mađarske za plinom znatno veće od hrvatskih, a s obzirom da je mađarska potrošnja plina godišnje između devet i deset milijardi prostornih metara, u odnosu na hrvatskih 2,6 odnosno 2,7 milijardi prostornih metara. 

- Mene osobno ne čudi ovaj interes Republike Mađarske. Međutim, interes za ulazak u vlasničku strukturu trebao bi pratiti i interes za zakup. To je upravo ono o čemu ću razgovarati s mađarskim kolegom tijekom druge polovice ovog tjedna, ali vjerujem i u narednim tjednima i mjesecima, rekao je. 

Naime, ponovo je kako je pismo namjere prije svega pretpostavljalo ulazak u vlasničku strukturu. 

Potvrdno je odgovorio na pitanje novinara jesu li ostvareni kontakti i s drugim državama.

- Nama se po pitanju zakupa, odnosno ulaska u vlasničku strukturu potencijalnih partnera, ne žuri, zato što je financijska konstrukcija za izgradnju terminala zaokružena, rekao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!