00:13 / 08.02.2019.

Autor: HRT

Ćorić o plinu i PDV-u: Promjene PDV-a moraju se planirati

-

-

Foto: - / -

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je da se zbog najavljenog poskupljenja plina neće mijenjati stopa PDV-a.
Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je da se zbog najavljenog poskupljenja plina neće mijenjati stopa PDV-a, jer se svaka promjena PDV-a mora ranije planirati kako bi taj sustav ostao stabilan, a s njim i poslovno okruženje u državi.

- Morate imati na umu činjenicu da je stabilnost poreznog sustava jedna od pretpostavki dobrog poreznog tj. poslovnog okruženja i ne možemo PDV mijenjati kako kome padne na pamet, kazao je Ćorić upitan hoće li se sniziti PDV na plin u kućanstvima, koji bi, prema najavama, trebao poskupjeti u travnju. Ćorić je uoči Vladine sjednice rekao kako ne zna čija je ideja o snižavanju PDV-a dodavši kako s ministrom financija Zdravkom Marićem nije razgovarao o tome.

Novi list je objavio, pozivajući se na više sugovornika u Vladi, da se zbog poskupljenja plina za 10 posto od 1. travnja, razmatra mogućnost smanjenja PDV-a na isporuku plina. 

- Porezna reforma je išla u nekoliko faza. Reforma je počela 1. siječnja i odnosi se na cijelu godinu. Ako se razmišlja o takvim potezima oni moraju biti planirani i prije svega reflektirati stabilnost poreznog sustava, rekao je Ćorić odgovarajući na primjedbu da je u sličnoj situaciji snižen porez na električnu energiju.

Osvrnuo se i na problem povremenog nakupljanja smeća na hrvatskom dijelu Jadranskog mora kazavši da su sa susjednom Crnom Gorom i Albanijom u tijeku pregovori za pronalaženje rješenja. Ćorić je naglasio da je problem smeća u Jadranu star desetljećima, a budući da Albanija i Crna Gora još nisu članice EU-a problem je osigurati financiranje rješenja iz EU-ovih fondova.

Komentirao je i slučaj tragičnog požara u HE Dubrovnik u kojem je troje radnika izgubilo život, kazavši kako je taj slučaj pod ingerencijom DORH-a, tj. Općinskog i županijskog državnog odvjetništva u Dubrovniku te MUP-a. Dodao je kako on, kao i cijela Hrvatska, čeka rezultate istrage.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!