18:55 / 05.11.2020.

Autor: M.M./HRT

Ćorić o poreznoj reformi

-

-

Foto: - / -

U prvo saborsko čitanje upućeni su prijedlozi izmjena zakona o porezu na dohodak, porezu na dobit, porezu na dodanu vrijednost (PDV) te o fiskalizaciji u prometu gotovinom.
Ovaj krug porezne reforme od 1.1.2021. samo je još jedna pokazatelj kredibiliteta vlade i naših najava u programskoj shemi HDZ-a u smjeru smanjenja poreza na dohodak, ali i drugih poreza, rekao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a.

➡️
Oporba protiv predložene porezne reforme    
➡️ Grbin za Dnevnik: Pitanje je hoće li rebalansirani proračun biti održiv

- Smanjenje poreza na dobit učinit će da najveći dio naših građana to osjeti kroz povećanje svojih primanja s jedne strane, a s druge strane da poduzećima od njihove dobiti ostane više za daljnje investiranje, rekao je ministar i istaknuo da na taj način ostvaruju svoj cilj - povećanje agregatne potražnje i dodatni impuls gospodarskom oporavku u 2021. godini.

Osvrnuvši se na kritike oporbe rekao je da kritike dolaze od onih koji najmanje znaju.

- U relativnim odnosima rasterećenje će biti veće za one skupine sa nižim primanjima. Ukoliko pričamo o osobama koje imaju iznimno visoke prihode to će značiti i veći apsolutni iznos, međutim kad govorimo o relativnim iznosima u Hrvatskoj imamo sustav indirektne progresije, rekao je ministar Ćorić.

Na pitanje hoće li se sljedeće godine smanjiti stopa PDV-a Ćorić je rekao kako 2021. godina ne daje manevarski prostor za smanjenje stope PDV-a, ali dodao je da se nada da će se naredne godine otvoriti prostor.  

Osim kritike porezne reforme, oporba pokreće i opoziv ministra Ćorića, u vezi s projektom Krš - Pađene.

- Oporba je najavila četiri inicijative. Sve te interpelacije i opozivi bit će neuspješni jer za to nema nikakvih argumenata, rekao je, te dodao da se veseli saborskoj raspravi o interpelaciji zbog vjetroelektrana i njegovog opoziva. 

Osvrnuo se i na koronakrizu.

- Vlada je u posljednjih 7-8 mjeseci učinila sve da zaštiti zdravlje i živote građana i radna mjesta. Učinili smo sve što smo mogli i mislim da smo napravili  dobar posao. Kriza nije ni blizu gotova i mi ćemo i dalje činiti sve da zaštitimo živote i zdravlje ljudi, ali i hrvatsku ekonomiju, zaključio je ministar Ćorić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!