07:55 / 31.01.2018.

Autor: HRT

Ćorić: 'Odvojeno prikupljanje otpada nema alternative'

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sutra počinje nova era, rekao je ministar govoreći o stupanju na snagu Uredbe o razvrstavanju otpada.
U emisiji 'A sada Vlada' gostovao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Govorio je o tome može li Hrvatska postati glavno energetsko čvorište regije kako tvrde iz Europske komisije, kakva je naša energetska strategija, kako smo već uspjeli ispuniti ciljeve za 2020. koji se tiču obnovljivih izvora, energetske učinkovitosti i emisije CO2, jesu li jedinice lokalne uprave spremne za provedbu Uredbe o razvrstavanje otpada koja sutra stupa na snagu.

Ministar je rekao da, što se tiče sutrašnjeg datuma i stupanja na snagu Uredbe o razvrstavanju otpada, sutra počinje nova era. Očekuje da su jedinice lokalne samouprave donijele odluke koje su trebale donijeti i vjeruje da će ovo biti godina izgradnje infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom. Nada se da ćemo ostvariti ciljeve zadane do 2020., a to je 50% otpada koji ćemo razvrstavati, krajem 2016. bili smo na 26%.

Neke jedinice lokalne samouprave traže prijelazno razdoblje, Ćorić kaže da je to razdoblje počelo 1. studenog 2017. i posljednja 3 mjeseca su te jedinice mogle donijeti odluke na svojim gradskim ili općinskim vijećima. Smatra da jedino na takav način mogu konkurirati za nabavu infrastrukture, ne vjeruje da je potrebno prijelazno razdoblje.

'Odvojenim prikupljanjem se tretira 26% komunalnog otpada, daleko je to od zadanih ciljeva, ali sama praksa postoji'. Odvojeno prikupljanje otpada nema alternative. Stari model u kojem otpad nismo tretirali i pretvarali ga u sirovinu napušten je', kazao je ministar. Istaknuo je da je onečišćenje koje se stvorilo nešto što u današnjem, modernom svijetu nije dopušteno.

Nadzor odvajanja otpada provodit će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, ministar je govorio o obvezama građana i jedinicama lokalne samouprave koje su dužne osigurati infrastrukturu. Građane treba educirati, na njima je da nakon informiranja pokažu malo dobre volje i doprinesu čišćoj zemlji. Računi bi mogli biti veći, dodao je. Pojasnio je da koncept gospodarenja otpadom ima moto da 'onečiščivač plaća' jer ipak mi stvaramo otpad, a što ćemo više odvajati, to će financijsko opterećene biti manje. ' Oglušimo li se na odvajanje otpada, to će donijeti i veće račune', dodao je.

Ćorić: Kraj 2018. dočekati spremni u kontekstu gospodarenja otpadom

EK je pohvalio RH za korištenje obnovljivih izvora energije, Ćorić je rekao da je ideja da se proizvodnja iz obnovljivih izvora energije što više poveća. Kazao je da ministarstvo traži model koji povećanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije neće utjecati na državni proračun, odnosno na džep građana. Pojasnio je da je povećana naknada za obnovljive izvore energije, time je sustav stabiliziran i učinje održivim. Naglasio je da se obnovljivi izvori energije smatraju ključnim izvorom energije u budućnosti i RH, s obzirom na sjajan položaj, ima potencijala značajno povećati proizvodnju iz obnovljivih izvora energije.

Ministar je rekao da RH danas proizvodi 60% svojih potreba za električnom energijom, ideja 'Energetske strategije' je učiniti Hrvatsku što je moguće više neovisnom što se tiče energenata. Dodao je da su najveće mogućnosti u segmentu električne energije zbog prirodnog potencijala. Vjeruje da će se te mogućnosti početi iskorištavati idućih godina.

'U RH postoji energetska strategija napravljena prije 10-ak godina, u 2017. je formirana radna skupina za izradu nove strategije', rekao je Ćorić. Dodao je da su napravljene  smjernice, u narednom razdoblju očekuje izradu podloge i konačno formiranje strategije i njezino donošenje na Vladu do kraja godine.

Iz MOL-a su najavili da će uložiti u modernizaciju rafinerije u Rijeci, ministar kaže da je još 2014. najavljeno pokretanje procesa modernizacije, potrebna sredstva su oko 500 mil $. Govoreći o sisačkoj rafineriji, kazao je da je ona kontinuirano predmet rasprava u javnosti, RH ima ideju da se rafinerijska proizvodnja treba afirmirati u obje rafinerije.  Dodao je da niti jedan rafinerijski kapacitet nije do kraja iskorišten, u tom kontekstu obje rafinerije zahtijevaju proširenje tržišta.

Govoreći o poslovanju INA-e, ministar je rekao da ju RH želi kao vertikalno integriranu kompaniju sa razvijenim svim segmentima poslovanja. U tom kontekstu, ušli smo u proces otkupa INA-e od mađarskog MOL-a, a taj proces je trenutno u fazi odabira konzultanata, dodao je.

Komentirajući boravak ministrice Martine Dalić u Budimpešti, kazao je da je bila na konfereciji nakon koje su se njih dvoje sastali s predstavnicima MOL-a. Vodili su razgovor usredotočen  na razmjenu informacija po pitanju procesa otkupa dionica INA-e jer je mađarska strana zainteresirana u kojoj fazi je proces.

EK je jučer spominjala i LNG terminal na Krku, Hrvatskoj je jasno dala signal kako je taj LNG jedan od strateških projekata, najavila je da će s 28% sredstava sudjelovati u realizaciji tog projekta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!