Ćorić: Opskrba ključnim energentima nije dovedena u pitanje

24.02.2022.

14:23

Autor: HRT/J.L.

Ministar Tomislav Ćorić

Ministar Tomislav Ćorić

Foto: HTV / HRT

Opskrba ključnim energentima u Hrvatskoj nije dovedena u pitanje ni na koji način, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić nakon sjednice Vlade. 

- Nadamo se prekidu ratnih djelovanja, kazao je Tomislav Ćorić

Što se tiče ekonomske situacije, rekao je da ona biti derivirana stanjem na energetskom tržištu.

Ističe da je već u odnosu na jučer cijena plina uvećana za 31 postotni bod, a cijena Brent nafte za 6 postotnih bodova.

- Ovaj porast odrazit će se i na ostale segmente, na robu široke potrošnje, no na to se ne može značajnije utjecati. Nadamo se da će ova eskalacija biti kratkog vijeka te bi to trebalo u prvi plan gurnuti mjere Vlade RH kojima će se od 1. travnja na nizu resora utjecati na smanjenje cjenovnog rasta i održanje kupovne moći građana i čuvanje konkurentnosti poduzeća. U segmentu energetike i ostalog gospodarstva pratimo situaciju, ali ova nas je eskalacija sve iznenadila, kazao je.

Na pitanje kakve sankcije će RH uvesti prema Rusiji i što će to značiti za Hrvatsku, rekao je da će Hrvatska pratiti zemlje EU-a, a ekonomske posljedice krize bit će proporcionalne duljini njezinog trajanja.

- Ne možemo očekivati da će europsko i hrvatsko gospodarstvo normalno funkcionirati ako se ove ratne strahote nastave. Na žalost, cijena energenata dobrim dijelom ovisi o ovom ratnom sukobu, itekako diktira tempo na ostalim tržištima, i to je nešto što se ne može izbjeći.

- Nadamo se da će se eskalacija zaustaviti, a neovisno o tome, promišljat ćemo kako dodatno reagirati ako bi se ona produljila. 

Pozitivnu reakciju trgovaca smanjenjem cijena proizvoda i prije nego je smanjivanje stopa PDV-a stupilo na snagu pozdravio je kao društveno koristan čin. 

Danas nisu razgovarali o imenu novog ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!