07:16 / 28.02.2018.

Autor: D.P./D.M./HRT/Hina

Ćorić razgovarao sa sindikalistima o budućnosti Ine i rafinerije

-

-

Foto: - / -

Teme sastanka bile su Inina odluka o promjenama u sisačkoj rafineriji te organizirani mirni prosvjed Stožera za obranu Rafinerije Sisak.
Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić razgovarao je s izaslanstvom predstavnika sindikata u Ini o budućnosti kompanije, a posebno radnika sisačke rafinerije, nakon čega je predsjednica Sindikata naftnoga gospodarstva Jasna Pipunić izrazila zadovoljstvo odgovorima o procesu odabira strateškog partnera i Vladinim stajalištem o potpori Ini kao vertikalno integriranoj naftnoj kompaniji.

Sudbina 40 djelatnika FCC postrojenja sisačke rafinerije neće biti upitna i svima će im biti ponuđena primjerena zamjenska radna mjesta, a onima koji ih ne budu željeli prihvatiti bit će ponuđene otpremnine, izjavio je Ćorić novinarima nakon sastanka. Predstavnici sindikata kažu da to postrojenje u mnogome pridonosi radu sisačke rafinerije, pa ako je to točno, to su momenti koji traže dodatne konzultacije, rekao je Ćorić.

Odgovarajući na upit o izboru savjetnika za reotkup Ine od MOL-a, Ćorić je kazao da će biti odabrani u iduća dva do tri tjedna, a svakako do kraja ožujka. Jasna Pipunić izvijestila je da Vlada podupire investicije u riječku rafineriju i da će do završetka tog procesa raditi sisačka rafinerija. Kad je riječ o radnicima iz FCC postrojenja, rekla je kako je to poslovna odluka te najavila da će u petak biti ponovno održan sastanak s direktorom sisačke rafinerije.
 
"Imamo podatke koliko postoji slobodnih radnih mjesta u Sisku i u sektoru logistike u Rijeci, tako da će ti radnici imati radna mjesta. U petak očekujemo konkretnije podatke, rečeno nam je da će sekundarna postrojenja raditi kontinuirano pa ne očekujemo da će itko od tih 40 radnika dobiti otkaz", dodala je Pipunić. "Sindikati će razmotriti situaciju i u ponedjeljak održati sastanak na kojem će informirati članstvo i donijeti odluke", najavila je.

Koordinator Stožera za obranu sisačke rafinerije Predrag Sekulić ponovio je da gašenje FCC postrojenja znači korak prema zatvaranju rafinerije. Ne zauzme li Vlada čvršće stajalište prema MOL-u, dogodit će se ono na što upozoravamo već četiri godine, rekao je Sekulić. 


INA: FCC postrojenje u Rafineriji nafte Sisak nije samostalan subjekt

Tvrtka INA upozorila je na pogrešnost pristupa kojim se FCC postrojenje u Rafineriji nafte Sisak tretira kao samostalan subjekt te istaknula kako prestanak njegova rada ne znači zatvaranje rafinerije, već optimizaciju rafinerijskog poslovanja radi poboljšanja rezultata kompanije.

"Netočan je pristup kojim se FCC postrojenje u Rafineriji nafte Sisak tretira kao samostalan subjekt. Kao što smo već isticali, rad sisačkog FCC postrojenja ne možemo izdvajati u odnosu na cijelu rafineriju jer to postrojenje nije zasebna jedinica u procesu, kao što ni Rafineriju nafte Sisak ne možemo gledati neovisno od Inina rafinerijskog sustava koji čini i Rafinerija nafte Rijeka", stoji u priopćenju Ine.

Ističe se nadalje kako je činjenica da se preradom iste sirovine u Rijeci može generirati 14 milijuna kuna više u odnosu na preradu u sisačkom FCC postrojenju. U priopćenju INA naglašava kako prestanak rada FCC postrojenja u sisačkoj rafineriji ne znači njezino zatvaranje. Prerada sirove nafte u Sisku nastavit će se u blokovima, dok će sekundarna postrojenja raditi bez obustava, što dosad nije bio slučaj, napominju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!