13:16 / 30.08.2021.

Autor: P.F./HRT

Ćorić: Takve priče trebaju Hrvatskoj

Ćorić u Matuljima u centru izvrsnosti za edukaciju i certificiranje specijalista za kavu

Ćorić u Matuljima u centru izvrsnosti za edukaciju i certificiranje specijalista za kavu

Foto: HTV / HRT

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić posjetio je  Hug&Punch (H&P) SCA Premier Campus - centar izvrsnosti za edukaciju i certificiranje specijalista za kavu po internacionalnim standardima, koji ima za cilj pomicanje granica svijeta kave u Hrvatskoj s brendova na single origin kave.

Ministra Ćorića u Hug&Punch centru dočekao je osnivač, voditelj projekta i degustator kave Nikola Žiganto te voditelj edukativnog centra i certificirani trener Domagoj Trusić.

Rekao je da je posjet jedno fenomenalno iskustvo.

- Doveli su me u situaciju da se zapitam jesam li ikad išta znao o kavi. Ovo su priče koje Hrvatskoj trebaju, iskoraci u smislu najviše moguće kvalitete. Ovdje u kavi, ali i u drugim segmentima, rekao je Ćorić.

O poslovanju Uljanika

Osvrnuo se i na posjet Uljaniku u Puli ranije danas.

- Imao sam prilike razgovarati s gospodinom Hadžićem i suradnicima. Uljanik se polako diže, ugovoren je malen brod, no iskorak je u smjeru brodogradnje. Razgovarali smo o perspektivi i nekim novim narudžbama. Država pomaže, dali smo jamstvo za kredit za izgradnju ribarice preko 5 milijuna eura. Država će tu biti i dalje no prije svega kroz poticanje zdrave brodogradnje, koja je bazirana na tržišnim temeljima, što je vrlo važno i što u prošlosti nije bio slučaj. Angažirano je oko 200 radnika, što veseli. To je neka baza s kojom se kreće dalje, kada dođe vrijeme za veće brodove broj će rasti. Moramo paziti da se ne dovedemo u situaciju da djelatnost izađe iz tržišnih okvira i krene u dubioze kakvima smo svjedočili, rekao je Ćorić.

O Kaštijunu i smradu

Na pitanje novinara komentirao je i situaciju o Kaštijunu gdje se priprema prosvjed jer ondje smrdi i tvrde da je to više deponij, nego centar za gospodarenje otpadom.

- Naša oba centra za gospodarenje otpadom periodično, posebice u vrhu sezone, izazivaju nezadovoljstvo stanovnika susjednih mjesta. Ono što treba imati na umu da ti centri imaju optimalne kapacitete i oni u vrhu sezone bivaju premašeni i onda imamo neoptimalnosti u tehnološkom procesu koji dovode do smrada. Ono što je dobro je da su mjerenja čestica koja se rade u okviru standarda. Ono što nije dobro, to je neugodan miris. Tome se može doskočiti aktivnosti svih nas da što više odvajamo na kućnom pragu i to će omogućiti da centri funkcioniranju na normalan način i da ne dođemo u ovu situaciju za koju pretpostavljam da je došlo i na samom Kaštijunu. Prema podacima iz 2020. odvajali smo 41%, dok je ranijih godina bilo 27%. Zadovoljan sam skokom, no moramo napraviti veliki iskorak i vjerujem da mi to možemo odraditi. Kroz kontinuirano informiranje i edukaciju mislim da se može učiniti puno, a gradit će se i spremnici, reciklažna dvorišta, sortirnice, kompostane kroz EU financijsku omotnicu, najavio je Ćorić.

O ukidanju prešutnih minusa na tekućim računima građana


Upitan je i o rastu BDP-a i osobnoj potrošnji koja bi mogla biti ugrožena u smanjivanje i ukidanje prešutnih minusa na računima.


- Poslovanje banaka je u domeni HNB-a, s druge strane ministarstva financija. Treba inzistirati, ako se ide u smanjenje minusa po tekućem računu, da se građanima odnosno klijentima ostavi dovoljno vremena za tu akciju. Potpuno je neprihvatljivo da se ukinu ili smanje u kratkom roku. Banke tu moraju biti fleksibilne, moraju ostaviti razuman rok građanima, smatra Ćorić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!