17:27 / 18.01.2022.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Ćorić: Vlada će iskoristiti sve alate za zauzdavanje rasta cijena energenata

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

U ponoć su znatno porasle cijene goriva, prelaze i dosad rekordne cijene iz listopada prošle godine. Litra benzina poskupjela je za 24 lipe, dizela za 21 lipu, a autoplina za 3 lipe. Cijene se na crpkama razlikuju, ali u prosjeku sada litra benzina stoji 11,37 kuna, dizela 11,31 kunu te autoplina 6,11 kuna. Pad cijena ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić očekuje u idućim mjesecima.


- Jutros smo obavili konzultacije. Ono što ohrabruje, na referentnim, recimo to tako, platformama naredni tjedni odnosno mjeseci trebali bi donijeti stagnaciju, odnosno smanjenja, ravnotežu na jednoj nižoj razini. Međutim, ako dođe do daljnje eskalacije, onda su sve opcije otvorene, rekao je Tomislav Ćorić.

Kazao je da će Vlada iskoristiti sve alate koji joj stoje na raspolaganju kako bi zauzdala rast cijena energenata, a jedan od njih je visina porez na dodanu vrijednost.

- Iskoristit ćemo sve alate koji nam stoje na raspolaganju, a jedan od njih je visina poreza na dodanu vrijednost, koji je u ovom trenutku za plin 25%, a na struju 13%. Dakle, postoji manevarski prostor, odgovorio je uoči zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na pitanje kako će reagirati Vlada na rast cijena energenata.

Odbacio je nagađanje da bi opskrba plinom mogla doći u pitanje, navodeći da je Hrvatska u odnosu na većinu europskih zemalja u specifičnoj poziciji, a to je da ima alternativne dobavne pravce.

- Izgradnjom LNG-a na otoku Krku Hrvatska je sebi priskrbila sigurnu opskrbu plinom u bilo kojem trenutku i to je nešto što nas definitivno izdvaja u odnosu na većinu, rekao je Ćorić, istaknuvši važnost tog projekta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!