13:01 / 06.04.2020.

Autor: M.M./Hina

Ćosić: Zbog niskih temperatura velika šteta u voćarstvu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Saborski zastupnik Pero Ćosić (HDZ) izvijestio je o šteti koju su, zbog niskih temperatura početkom travnja, pretrpjeli voćari.
Saborski zastupnik Pero Ćosić (HDZ) izvijestio je o šteti koju su, zbog niskih temperatura početkom travnja, pretrpjeli voćari, poglavito uzgajivači jabuka. Pozvao je da se pomogne tom sektoru. 

- Božinović u Saboru predstavio zakone o iskaznicama i dozvolama    

- Na području Brodsko-posavske županije, gdje se nalazi 309 hektara jabuka, okvirne procjene govore o šteti od 21 milijun kuna, rekao je Ćosić u saborskoj raspravi na slobodnu temu.

Naglasio je da su, uz jabuke, stradale rane sorte šljiva i marelice.

Šteta u voćarstvu iznimno je velika, kazao je.

Sugerirao je da se voćarima pomogne reprogramom, odnosno moratorijem kreditnih obveza, da voćari poslovni rizik podijele s osiguravajućim društvima, da se razmisli o povećanju sredstva za sanaciju štete od elementarnih nepogoda te raspravi o isplati jednokratne pomoći voćarima.

Niz saborskih klubova opetuje da treba otvoriti tržnice, a epidemiju izazvanu koronavirusom iskoristiti za promjenu paradigme domaće poljoprivrede.

- Kriza zbog koronavirusa nas je natjerala da otvorimo oči i postanemo svjesni svih ludosti od 90-ih naovamo, rekao je Branko Hrg (HDS), koji ključ za domaću poljoprivredu vidi u organiziranom otkupu.

- Podravka je tvrtka u kojoj država ima značajan udio, a nije tvrtka od posebnog državnog interesa, kazao je, pitajući se je li vrijeme da to opet postane, uz uvjet da počne organizirati poljoprivrednu proizvodnju i otkup od hrvatskih proizvođača. Bez organiziranog otkupa neće biti efekta, smatra Hrg.

Bulj: Uzorimo Hrvatsku

Robert Jankovics
(Klub nacionalnih manjina), Miro Bulj (Most) i Davor Vlaović (HSS) pozivaju da se tržnice otvore, uz poštovanje sigurnosnih standarda.

- Samodostatna proizvodnja hrane pitanje je nacionalne sigurnosti, tržnice nije trebalo ni zatvarati, kaže Vlaović te napominje da je internetska dostava proizvoda odlična, ali svi je poljoprivrednici nisu kadri organizirati.

Bulj se čudi što se u trgovačkim lancima prodaju proizvodi iz Italije i Španjolske, a naše su tržnice zatvorene. Uvoz nas je uništio, sigurnost poljoprivrednika ključ je cijele priče, kaže zastupnik i poručuje: Uzorimo Hrvatsku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!