17:35 / 18.10.2019.

Autor: HRT

"Čovjek najvažniji resurs današnjice"

-

-

Foto: - / -

Na konferenciji se razgovaralo o jačanju motivacije zaposlenika te o tome kako privući kadrove u različitim područjima poslovanja, ali i o posebno aktualnoj problematici pronalaska djelatnika i ograničenjima kvota za zapošljavanje.
Na osječkom Ekonomskom fakultetu u organizaciji osječkoga Poduzetničkog inkubatora BIOS-a i Centra za poduzetništvo iz Osijeka u petak je otvorena 13. međunarodna konferencija o poduzetništvu na kojoj su sudjelovali predstavnici desetak tvrtaka koje uspješno posluju.

Kako je na otvorenju rekao direktor Poduzetničkog inkubatora BIOS-a Saša Lamza, odlučili su da tema konferencije bude "Čovjek -  najvažniji resurs današnjice" jer smatraju da je vrlo aktualna.

- Odlučili smo da se kroz konferenciju dotaknemo pitanja koja su vezana za ljudske potencijale, a to je kako privući djelatnike i što je još važnije kako ih zadržati. Poduzetnicima je danas vrlo teško naći kvalitetnu i obrazovanu radnu snagu, zato pokušavamo odgovoriti na pitanje zašto je to tako i pronaći način kako riješiti taj problem, rekao je Lamza i zaključio kako je nedostatku kadrova znatno pridonijelo iseljavanje mladih iz Hrvatske te da je ključno pitanje na koji način tome izazovu domaće tvrtke mogu odgovoriti i privući ih da se vrate u Hrvatsku i u njoj grade poslovnu karijeru.

Zamjenik osječkoga gradonačelnika Boris Piližota smatra da je za konferenciju izabrana jedna od najaktualnijih tema današnjice, a to je da je čovjek najvažniji resurs.  Rekao je kako je neupitna činjenica da se tehnologija razvija i da radnike zamjenjuju roboti i informatički programi, ali "u konačnici svega toga ne bi bilo da nema ljudi".

- Ono čemu treba stremiti je naći način za dovođenje kvalitetnih kadrova u tvrtke, osmisliti način kako ih motivirati i znati se nositi s problemom nedostatka djelatnika u pojedinim segmentima gospodarstva i pronaći načine kako djelatnike educirati i usmjeriti ih u ona područja u kojima nedostaje stručan kadar, zaključio je Piližota.

Na konferenciji je najavljeno više panel-diskusija, među ostalima i "Uvoz radne snage i problemi s kvotama za zapošljavanje", "Kako zaposliti i motivirati djelatnike" i "GIG ekonomija". Suorganizatori i pokrovitelji konferencije su Ekonomski fakultet, Osijek Software City, Grad Osijek i Osječko-baranjska županija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!