18:13 / 24.12.2020.

Autor: I.Z./Hina

Crna Gora gasi nacionalnu aviokompaniju Montegroairlines

Foto: Bilal EL-Daou/Pixabay, arhiva

Foto: Bilal EL-Daou/Pixabay, arhiva

Foto: - / -

Crna Gora osnovala je Montenegroairlines 1994. dok je bila u zajednici sa Srbijom, a prvi let obavljen je 1997.
Nova crnogorska vlada odlučila je danas da će ugasiti nacionalnu aviokompaniju Montenegroairlines koja godinama posluje s gubitkom i istodobno najavila da će osnovati novu komapniju.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić izjavio je na konferenciji za novinare da će gašenje državu stajati oko 50 milijuna eura.

- Veliku žabu treba progutati odmah. Za tu kompaniju ne postoji nijedan jedini zakonit način da je spasimo, rekao je Bojanić.

Dodao je da radnici nisu primili plaću za posljednja dva mjeseca i da im od 2016. nisu uplaćivani doprinosi.

- Većina zrakoplova je iznajmljena i tvrtka praktično nema imovine, izjavio je ministar financija Milojko Spajić.

Dodao je da je osnovana radna skupina koja će se baviti osnivanjm nove aviokompanije. Ukupna pomoć države Montenegroairlinesu je od 2012. iznosila 155 milijuna, a gubitak u prvih devet mjeseci 2020. je 14,9 milijuna eura.

Crna Gora osnovala je Montenegroairlines 1994. dok je bila u zajednici sa Srbijom, a prvi let obavljen je 1997. Flotu danas čine tri zrakoplova tipa Embraer 195 i jeda Fokker 100, a u kompaniji je zaposleno nešto više od 300 radnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!