CRO kartica za veću potrošnju izvan sezone

25.08.2019.

18:42

Autor: Senka Mošnja/V.K./HRT

default error photo
U ministarstvu turizma žele povećati turističku potrošnju izvan glavne sezone. Zamišljeno je da radnici dobiju CRO karticu kojom bi plaćali odmor u Hrvatskoj.
U ministarstvu turizma žele povećati turističku potrošnju izvan glavne sezone. Zamišljeno je da radnici dobiju CRO karticu kojom bi plaćali odmor u Hrvatskoj. To bi išlo na teret poslodavaca, a njih bi se stimuliralo.

- Mi ćemo, dakle, dati mogućnost da se bez poreznog opterećenja može dvije i pol tisuće koristiti u svrhu odlaska u muzeje, u restorane, hotele, privatni smještaj, govori Gari Cappelli, ministar turizma.

Išlo bi se i na more, no namjera je prije svega oživjeti unutrašnjost. Ipak, poslodavce se na provođenje te mjere neće moći - natjerati.

- Ona je nešto što poslodavac može i ne mora odabrati, rekao je ministar.

- Ja osobno smatram da je to dobra mjera i ukoliko se implementira na pravi način i ja sam spreman u svojoj kompaniji to učiniti, ističe Boris Žgomba, predsjednik Udruge putničkih agencija, HGK.

- To će biti vrlo diskutabilno i ljudi će jedni govoriti da im se to ne može određivati, nekom ne možete nametati gdje će on potrošiti nekakav novac, ako želi ići van Hrvatske - on želi, a nama poslodavcima, djelatnicima u turističkom sektoru, to bi sigurno dobro došlo, naglasio je Dragan Katić, direktor hotela Lug, Lug.

Zato će uz poslodavce trebati stimulirati i korisnike kartica, omogućiti im popuste na putovanju. Baš kao i u sklopu projekta "Tjedan odmora vrijedan" koji će se provesti već u listopadu. Riječ je o svojevrsnom pilot-projektu CRO kartice, kojemu su se priključile mnoge hotelske tvrtke.

- Što znači da će sve naše usluge biti 50% cijene u tih 10-ak dana, za sve one koji se budu prijavili, rekla je Manuela Kraljević, direktorica marketinga, Arena Hospitality Group.

Usvoji li Sabor Vladin prijedlog o CRO kartici, ona bi se uvela već sljedeće godine.

U nekim zemljama već postoje slični turistički vaučeri. U Mađarskoj je npr., nakon njihova uvođenja, broj putovanja domicilnog stanovništva povećan za 30%.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!